Project: Meer weten over het hiv-reservoir

Het bereiken van het hiv-reservoir vormt de sleutel tot genezing. Maar we weten nog niet genoeg over het reservoir. Met dit project brengen onderzoekers uit Nederland en Zuid-Afrika daar verandering in.

Andere omstandigheden

De meeste onderzoeken naar het hiv-reservoir zijn gedaan in rijke Westerse landen, met goede hiv-zorg. Dit heeft gevolgen voor resultaten. Ze zijn niet zo maar toe te passen op alle mensen met hiv. In Afrika hebben mensen bijvoorbeeld meestal een net iets ander type hiv, zijn er veel meer vrouwen met hiv en starten mensen met hiv vaak pas laat met hun behandeling. Dit zou allemaal van invloed kunnen zijn op de grootte en activiteit van het hiv-reservoir. En dus ook op een eventuele genezing.

 

Wat is het hiv-reservoir?

Met hiv-remmers kun je hiv behandelen, maar niet genezen. Dat komt omdat het virus zich vrijwel meteen na een hiv-infectie nestelt in het DNA van de afweercellen. Dit wordt het virale reservoir genoemd. Ons afweersysteem herkent deze cellen niet en hiv-remmers  verwijderen ze ook niet. Ze blijven dus in het lichaam aanwezig. En het vervelende is, dat de reservoircellen het virus weer (kunnen) gaan verspreiden zodra met hiv-remmers wordt gestopt. Hierdoor blijven mensen met hiv hun hele leven afhankelijk van medicijnen. Het verwijderen van het hiv-reservoir vormt de sleutel tot genezing.


Onderzoek in Zuid-Afrika

Onder leiding van prof. dr. Annemarie Wensing (UMC Utrecht) gaan onderzoekers van het Ndlovu Medical Center het hiv-reservoir daarom onder Zuid-Afrikaanse omstandigheden onderzoeken. Zij kijken bijvoorbeeld of er verschil is in de grootte en activiteit van het hiv-reservoir tussen mannen en vrouwen. Ook onderzoeken ze wat voor gevolgen het laat starten met hiv-remmers heeft voor de immuunreactie tegen hiv en de grootte van het reservoir. En ze bekijken de invloed van hiv-remmers op de grootte en activiteit van het hiv-reservoir.

 

Genezing voor alle mensen met hiv

De zoektocht naar genezing van hiv is een zoektocht naar genezing voor álle mensen met hiv. Daarom is extra kennis over de specifieke vorm van hiv die in Afrika voorkomt van groot belang. Dit vergroot de kans dat genezing uiteindelijk voor iedereen met hiv bereikbaar is.

Looptijd & budget

Project: Meer kennis over het hiv-reservoir
Startdatum: 01/05/19
Einddatum: 01/03/22 
Bijdrage Aidsfonds: €75.000,-
Mogelijk gemaakt door: Amsterdam Diner Foundation

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie