Ongelijke behandeling bedreigt de gezondheid van jonge vrouwen. In veel landen kunnen zij zich niet beschermen tegen hiv en aids. Spreek je uit tegen dit onrecht.

In veel landen krijgen vrouwen geen seksuele voorlichting omdat ze niet naar school mogen. Kunnen ze niet beslissen over condoomgebruik. Of worden ze slachtoffer van seksueel geweld. Hierdoor lopen jonge vrouwen dubbel zo vaak een hiv-infectie op als mannen. Zonder levensreddende medicijnen bekopen ze het zelfs met de dood. 

Ongelijkheid in cijfers

  • Er zijn 19,3 miljoen vrouwen met hiv tegenover 16,7 miljoen mannen (15 jaar en ouder).
  • Wekelijks lopen 5.000 jonge vrouwen (15-24 jaar) hiv op. Dat is bijna 2x zoveel als jonge mannen.
  • Bijna helft van de vrouwen en meisjes zegt niet zelf te kunnen beslissen over hun eigen seksuele gezondheid en rechten.
  • Vrouwen in sub-Sahara Afrika die het slachtoffer zijn van seksueel geweld hebben 50% meer kans om geïnfecteerd te worden met hiv.
  • In 2020 overleden er 25.000 jonge vrouwen (15-24) aan aids t.o.v. 20.000 jonge mannen.

*bron: UNAIDS

* Vanwege privacy is vrouw op de foto is niet Evelyne (schuilnaam)

"De volgende dag werd ik wakker in een kamer die ik niet herkende. Naast me lag de man die me de avond daarvoor een drankje trakteerde. Ik was shock.

Een paar maanden later ging mijn gezondheid achteruit en viel ik enorm af. Ik durfde niet naar het ziekenhuis, maar gelukkig wilde een vriendin met me mee. Er werd een hiv-test afgenomen, en die was positief..." 

- Evelyne (21) liep hiv op nadat ze slachtoffer werd van seksueel geweld

Zo helpt Aidsfonds vrouwen zichzelf te beschermen

Voorlichting
We voorzien jonge vrouwen (en mannen) van jeugdvriendelijke en laagdrempelige (online) voorlichting over seksualiteit en gezondheid. Bijvoorbeeld: we bieden onder andere in Zuid-Afrika, Kenia, Nigeria, Mozambique en Indonesië online voorlichting in de vorm van een website, chatbotservices, sms-ondersteuning en een hulplijn tot aan persoonlijk medisch advies.


Alternatieve beschermmiddelen
Dankzij nieuwe preventiemiddelen zijn vrouwen voor hun bescherming niet meer afhankelijk van een ander. Zo zijn er de hiv-preventiepil PrEP en de dapivirinering (deze wordt ingebracht in de vagina en beschermt een maand lang tegen hiv.) Aidsfonds pleit actief voor snelle invoering en beschikbaarheid in landen waar de ring het hardst nodig is.


Vrouwen financieel onafhankelijk
Vrouwen die zelf hun inkomen verdienen, komen minder snel in een afhankelijkheidspositie en zijn daarmee minder kwetsbaar voor hiv. In bijvoorbeeld Kenia en Oeganda leiden we jonge vrouwen op tot mobiele apotheker. Het mooie is dat deze vrouwen ook nog eens andere vrouwen bereiken met voorlichting over hiv en aids en voorbehoedsmiddelen.

Teken voor gelijke bescherming

Jonge vrouwen lopen wereldwijd dubbel zo vaak een hiv-infectie op als mannen.

Geef vrouwen de kans zichzelf te beschermen tegen hiv.

teken nu

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie