10 redenen om een testament op te maken of te wijzigen:

 1. De wettelijke verdeling aanpassen

  De wettelijke verdeling geldt voor getrouwde partners met kinderen zonder testament. Door een testament te maken kunt u de wettelijke verdeling aan uw eigen situatie aanpassen.

 2. Andere erfgenamen aanwijzen

  Als iemand overlijdt die geen testament gemaakt heeft, regelt de wet wie de erfgenamen zijn en hoe de erfenis wordt verdeeld. Als u bijvoorbeeld geld aan een goed doel wilt nalaten, moet hiervoor een testament worden gemaakt. Volgens de wet zijn er 4 groepen bloedverwanten die erven als er geen testament is. Deze groepen erven in een bepaalde volgorde.
  Groep 1: Echtgenoot of geregistreerd partner en eigen kinderen.
  Groep 2: Ouders, broers, zussen. De (klein)kinderen van de broers en zussen erven door plaatsvervulling als hun vader of moeder al is overleden.
  Groep 3: Grootouders. Als er geen erfgenamen meer zijn in de groepen 1 en 2, dan erven de grootouders en/of de familie die hun plaats vervullen. Zijn die er ook niet, dan erven de overgrootouders of hun nakomelingen.

 3. Executeur aanstellen

  Een executeur regelt de administratieve afwikkeling van uw erfenis, zoals het opzeggen van abonnementen, het doen van belastingaangifte en het betalen van rekeningen. Dit is praktisch, vooral als er meerdere erfgenamen zijn. Een executeur moet in een testament worden aangesteld.

 4. Testament verouderd

  Omdat het erfrecht in 2003 ingrijpend is gewijzigd en ook de wet die de erfbelastingen regelt in 2010 is gewijzigd, zien we dat oudere testamenten anders kunnen uitpakken dan bij het maken van het testament was bedoeld.

 5. Erfbelasting uitstellen of besparen

  Een testament is van invloed op het uitstellen of besparen van erfbelasting die erfgenamen moeten betalen. Bij het kiezen van een geschikte testamentvorm wordt rekening gehouden met welke keuze u over de erfbelasting maakt.

 6. Uitsluitingsclausule

  Met een uitsluitingsclausule voorkomt u dat degene die van u geërfd heeft uw erfenis moet delen met zijn ex-partner als hij/zij zou gaan scheiden.

 7. Voordeel voor kleinkinderen

  Met het opnemen van een legaat aan kleinkinderen kunt u bijna altijd besparing van erfbelasting bereiken.

 8. AWBZ-clausule

  In uw testament kunt u de clausule opnemen die ervoor zorgt dat de kinderen hun erfdeel krijgen als de achtergebleven ouder in een AWBZ-instelling wordt opgenomen. Hiermee voorkomt u dat de achtergebleven ouder de erfenis van de kinderen moet 'opeten'.
 9. Bedrijfsopvolger aanwijzen

  Door het overlijden van een ondernemer kan een bedrijf in handen komen van erfgenamen die geen verstand hebben van ondernemen. Met een goed testament en misschien wat aanvullende maatregelen kunt u veel problemen voorkomen.
 10. Nederlands recht voor buitenlandse bezittingen

  Heeft u zowel bezittingen in Nederland als in het buitenland? Het is in veel gevallen handig als het testament dat u in Nederland maakt ook in het buitenland geldt.

Naast personen kunt u ook een goed doel opnemen in uw testament. Goede doelen, waaronder Aidsfonds zijn bovendien vrijgesteld van successierecht. Dit betekent dat er over uw legaat of erfstelling niets afgedragen wordt aan de belastingdienst. Zo komt uw gehele schenking ten goede aan de aidsbestrijding! Lees meer over nalaten aan Aidsfonds.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie