Wat is hiv?

Hiv is het virus dat aids veroorzaakt. Hiv breekt stap voor stap het afweersysteem af dat je beschermt tegen ziekte. Doordat die beschermlaag beschadigd raakt, kun je symptomen en klachten krijgen. Wanneer je afweer zo verzwakt is dat je lichaam zich bijna niet meer kan beschermen, dan noemen we dat aids.

Wat is aids?

Als hiv niet wordt behandeld met medicatie, breekt het je afweersysteem af. Wanneer je lichaam zich daardoor niet langer kan beschermen tegen virussen en bacteriën, noemen we dat aids. Aids kan dodelijk zijn.

Denk je dat je mogelijk hiv hebt opgelopen? Heb je seks gehad en nu klachten die lijken op hiv?  Dan is het belangrijk om je zo snel mogelijk te laten testen.

Waar staat de afkorting hiv voor?

De afkorting hiv betekent Human Immunodeficiency Virus, oftewel: ‘virus dat bij mensen de afweer afbreekt’.

  • Human: Menselijk – dit virus komt voor onder mensen.
  • Immuno deficiency: Het woord deficiëntie betekent tekort. Als het immuunsysteem (je afweer) niet voldoende werkt, wordt dit een immunodeficiëntie genoemd.
  • Virus: Virussen maken je ziek. Hiv is een retrovirus en hoort bij de subgroep lentivirussen – langzame virussen. Het duurt na infectie lang voor er ernstige symptomen optreden.

Als hiv het lichaam binnenkomt, gaat het op zoek naar speciale afweercellen, de CD4-cellen. Het virus dringt die cellen binnen en bouwt zich in het DNA in. Hiermee verandert het virus de cel in een soort fabriek die nieuwe hiv-deeltjes maakt.

De nieuwe hiv-deeltjes dringen vervolgens binnen in andere afweercellen en het proces herhaalt zich. Steeds meer cellen gaan hiv-deeltjes maken. Hoe meer afweercellen geïnfecteerd zijn met hiv, hoe meer het afweersysteem verzwakt.

Hiv is te behandelen

Hiv is met medicijnen te behandelen, waardoor je gezond blijft. Het virus gaat dan niet weg, maar richt geen schade meer aan en je krijgt geen aids. Door de behandeling kun je het virus ook niet meer doorgeven. Er is nog geen geneesmiddel voor hiv. Je moet daarom je hele leven medicijnen gebruiken.

Hiv in Nederland

In Nederland leven ongeveer 24.400 mensen met hiv. Dankzij goede behandeling en gezondheidszorg kan je in Nederland met hiv een goed en gezond leven leiden. Toch lopen nog steeds mensen hiv op en weten naar schatting 1.390 mensen niet dat ze hiv hebben.

Aidsfonds wil juist die mensen bereiken met testen en nieuwe hiv-infecties voorkomen. Help jij ons om van Nederland het eerste land te maken met 0 nieuwe hiv-infecties? Doneer nu.

meer over hiv in Nederland

Ik besloot een filmpje op Facebook te plaatsen waarin ik vertelde dat ik hiv heb.

Lyle liep hiv op toen hij 23 was

lees zijn verhaal

Waar staat de afkorting aids voor?

Aids staat voor Acquired Immune Deficiency Syndrome (‘verkregen ziektebeeld waarbij de afweer niet werkt’).

  • Aquired: Tijdens het leven opgelopen, dus niet geërfd.
  • Immune: Immuniteit – je afweer(systeem), het systeem in je lichaam dat je beschermt tegen ziekten
  • Deficiency: Tekort, gebrek.
  • Syndrome: Syndroom, ziektebeeld.

 

Wat gebeurt er als je aids hebt?

Je lichaam wordt steeds zwakker omdat het door hiv geen beschermlaag meer heeft tegen aanvallen van buitenaf. Infecties die je lichaam zonder hiv zo zou ‘opruimen’, slaan nu keihard toe. Zo wordt een eenvoudige verkoudheid al snel een gevaarlijke longontsteking.

Joyce uit Zimbabwe kijkt verdrietig en houdt een foto vast waarop ze met haar dochter in haar armen te zien is

Ik had geen geld voor vervoer. Ik hoopte dat ik zelf beter zou worden, zodat ik mijn baby op mijn rug naar de kliniek kon dragen.

Joyce uit Zimbabwe verloor haar dochtertje aan aids

lees haar verhaal

Ga je dood aan aids?

In Nederland heeft iedereen toegang tot goede behandeling, waardoor er niemand meer hoeft te sterven aan aids. Wereldwijd is dat totaal anders. Elke dag gaan er wereldwijd ruim 2000 mensen dood omdat ze geen medicijnen krijgen. Volwassenen, jongeren én kinderen met hiv: ze gaan dood omdat ze bijvoorbeeld geen toegang hebben tot zorg en behandeling. Oneerlijk en vandaag de dag niet nodig. Jij kunt helpen om daar wat aan te veranderen!

Hulp nodig?

Als je zelf of in je omgeving te maken krijgt met hiv of aids, kan dat veel vragen oproepen. Bel ons dus gerust als je snel meer wilt weten, daar zijn we voor.

Aids Soa Infolijn: 0900 – 204 2040
(€ 0,10 p/m, ma-wo 9.30-15.30, do-vrij 13.30-15.30)

Je kunt ook met ons chatten, of stel je vraag via WhatsApp

Wat weet jij van hiv en aids?

Is hiv overdraagbaar door zweet? Hoeveel procent van de mensen met hiv krijgt medicijnen? En wat is de overeenkomst tussen Elton John en Bill Clinton? Doe de hiv kennisquiz en test je kennis.

Aidsfonds

Contact