Onze impact
Aidsfonds strijdt al bijna 40 jaar tegen aids. In die tijd hebben we grote stappen vooruit gezet. Daarom zijn we ervan overtuigd dat we ons doel kunnen bereiken: niemand sterft meer aan aids en geen nieuwe hiv-infecties! We zetten een aantal successen op een rij.
Bereikt in 2023
In 2023 werkten we in 24 landen met meer dan 150 partnerorganisaties en -netwerken aan betere toegang tot voorlichting, preventiemiddelen, hiv-testen en -zorg.
Bekijk onze jaarverslagen349.930 kinderen bereikt
In 2023 hebben we met onze unieke kinderaanpak weer veel bereikt in Oeganda, Mozambique, Nigeria, Zuid-Afrika en Zimbabwe. Daardoor staat de teller nu op bijna 350 duizend kinderen die we tot nu toe hebben geholpen: door hen te testen op hiv en als nodig levensreddende medicijnen te geven.
Amsterdam nadert 0 nieuwe hiv-infecties
Sinds 2010 is het aantal hiv-infecties in Amsterdam met 95% afgenomen. Mede dankzij onze lobby voor hiv-preventiepil PrEP en de aanpak van het door ons gesteunde H-team, naar schatting nog maar 9 mensen in Amsterdam hiv. Amsterdam heeft laten zien dat het kan, op naar de rest van Nederland en de wereld!
Een nieuwe kindvriendelijke hiv-remmer
Hiv-medicijnen zijn voor jonge kinderen vaak moeilijk in te nemen: de pillen zijn groot, smaken vies en hebben nare bijwerkingen. Alle kinderen met hiv in Zimbabwe kunnen nu gebruik maken van een nieuw kindvriendelijk medicijn dat niet gekoeld bewaard hoeft te worden. Het resultaat van jarenlange lobby en acties voor het ontwikkelen van het medicijn, en ondersteuning bij de uitrol ervan. Nigeria, Mozambique, Kenia, Zuid-Afrika en Oeganda volgen snel.
Online voorlichting voor jongeren
458.000 jongeren in Mozambique kregen online hiv-voorlichting. Voorlichting op school is er beperkt, naar de kliniek gaan kan niet zonder toestemming van een ouder, en veel diensten en informatie zijn niet op jongeren toegespitst.
Mozambique is één van inmiddels vijf landen waar we online jongerenplatforms ontwikkelen, in samenwerking met de jongeren zelf. Zo past dit precies bij hun behoeftes. Met het platform koppelen we online voorlichting, hulp via chat en telefoon, en jeugdvriendelijke zorg in de kliniek aan elkaar onder één merk.
Nieuw onderzoek voor genezing voor iedereen
In Afrika komen andere hiv-varianten voor dan in het Westen. Daarom startten onderzoekers uit Nederland een unieke samenwerking met onderzoekers uit 3 Afrikaanse landen: Zuid-Afrika, Zambia en Oeganda. Doel: een geneesmiddel vinden dat werkt voor iedereen, overal ter wereld.
Mijlpalen uit onze geschiedenis
Buddyzorg
Vlak na de oprichting in 1985 introduceerde Aidsfonds buddyzorg voor aidspatiënten naar Amerikaans voorbeeld. Sindsdien zijn duizenden mensen met aids één op één begeleid en gesteund door vrijwilligers. Dankzij ons initiatief is buddyzorg inmiddels mogelijk voor patiënten met uiteenlopende ziekten, die ongewild in een isolement terecht zijn gekomen.
Combinatietherapie
De Nederlandse aidsonderzoeker Joep Lange opperde al vroeg om hiv te bestrijden met meerdere medicijnen tegelijk. Hij werd voor gek verklaard en zelfs bekogeld met tomaten. Aidsfonds geloofde in Lange en financierde zijn onderzoek. In 1996 werd zijn combinatietherapie een feit – de hiv-behandeling die miljoenen levens zou redden.
Versnelde beschikbaarheid hiv-behandeling
In 1996 stelden Aidsfonds en de Hiv Vereniging Nederland alles in het werk om de levensreddende hiv-behandeling eerder beschikbaar te krijgen in Nederland. Wij overtuigden Minister Borst, die er op haar beurt voor zorgde dat de behandeling zes maanden eerder werd verstrekt.
Baby’s zonder hiv
In 1999 werd een kortere kuur gevonden voor zwangere vrouwen met hiv, mede met steun van Aidsfonds. Deze kuur verkleint de kans op hiv bij baby’s. Hij was veel goedkoper dan de bestaande kuur en kon op grote schaal worden aangeboden in arme landen. In de loop van de jaren zouden hierdoor honderdduizenden baby’s zonder hiv worden geboren.
Behandeling in lage inkomenslanden
Is het dagelijks slikken van pillen voor hiv-behandeling wel te doen in lage inkomenslanden? Wij wilden laten zien dat mogelijk is en steunden al in 2002 behandelprojecten in 10 Afrikaanse landen.
In Eswatini bewezen we voor het eerst in de praktijk dat het grootschalig testen en direct behandelen ook hiv-infecties voorkomt. Tijdens de looptijd van ons project (2011-2018) halveerde het aantal nieuwe infecties bijna.
Doordat onze aanpak werd overgenomen door de overheid, was Eswatini in 2019 het eerste land ter wereld (!) dat de aidsbestrijdingsdoelen voor 2025 al haalde.
Verzekering als je hiv hebt
Na een jarenlange lobby van Aidsfonds en de Hiv Vereniging Nederland, kunnen in 2005 mensen met hiv in Nederland een levensverzekering afsluiten en daardoor ook een huis kopen. In 2009 is het beleid aangescherpt en werd hiv als verzekerbare chronische aandoening erkend.