PLONS Fonds

"Deze epidemie moet zo snel mogelijk de wereld uit”, vinden Onno en Etienne Schamhart. Samen zijn ze de initiatiefnemers  van het PLONS Fonds.

“We hebben helaas allebei bekenden verloren aan de gevolgen van aids. Met het PLONS Fonds willen we bijdragen aan oplossingen die ons dichter bij het einde van aids brengen.  We zijn blij dat we samen met Aidsfonds een verschil kunnen maken."

 

Het PLONS Fonds wil wetenschappelijk onderzoek naar hiv en aids financieren. Onderzoeken die Aidsfonds selecteert en steunt, staan vaak aan de basis van baanbrekende ontwikkelingen op het gebied van preventie, behandeling en genezing. Zo droeg Aidsfonds in 1989 al bij aan de latere vondst van levensreddende medicijnen.

Fascinatie voor hiv

Etienne en Onno steunen met ingang van 2016 een vierjarig onderzoeksproject naar het brein als schuilplaats voor het hiv-virus. 
Onderzoekers van het UMC Utrecht, onder leiding van dr. Monique Nijhuis, gaan de virussen uit het hersenvocht onderzoeken. Hiermee willen ze ontdekken in welke hersencellen het virus zich nestelt. Onderzoeker Monique Nijhuis vertelt aan Aidsfonds waar haar gedrevenheid vandaan komt: "Ik heb een persoonlijke fascinatie voor het hiv-virus."

Verstopt hiv-virus

Momenteel kunnen hiv-remmers de vermenigvuldiging van het virus stoppen, maar niet de infectie genezen. Het hiv-virus weet zich namelijk te verstoppen in de cellen van het afweersysteem. Zoals in het hersenvocht van patiënten. Zélfs als het virus niet meer meetbaar in het bloed aanwezig is.

Hiv-genezing

Met dit onderzoek hopen de onderzoekers te ontdekken hoe ze het virus te slim af kunnen zijn. Ook komen ze door het onderzoek meer te weten over het effect van hiv op de hersenen. Daarbij kunnen de uitkomsten richting geven aan toekomstig onderzoek naar hiv-genezing.

Uw bijdrage aan een wereld zonder hiv en aids

Wilt u ook samen met Etienne en Onno bijdragen aan dit belangrijke onderzoek? En zo meehelpen aan een wereld zonder hiv en aids? Maak dan vandaag nog een bijdrage over op het bankrekeningnummer van het PLONS fonds: NL 25 INGB 06 85 98 73 53. 
Namens Etienne en Onno hartelijk dank!

Lees ook een interview met Etienne en Onno in Brookz magazine →

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie