Aidsfonds gastdeelnemer Giro555 voor noodhulp aan Oekraïeners met hiv

Mensen met hiv in Oekraïne en op de vlucht hebben dringend hulp nodig. Hun leven hangt af van medicijnen, maar veel van hen zitten nu zonder. Aidsfonds is als gastdeelnemer uitgenodigd door de samenwerkende hulporganisaties van Giro555, om te zorgen dat mensen in nood hun levensreddende hiv-behandeling kunnen voortzetten. 

14 maart 2022

Het is van groot belang dat mensen met hiv toegang blijven houden tot hiv-medicijnen. Noodgedwongen stoppen met behandeling is slecht voor de gezondheid en kan levensgevaarlijk zijn, omdat aids zich kan ontwikkelen.

Maar de oorlog verstoort de toegang ernstig. Veel apotheken zijn gesloten en vervoer naar klinieken is bijna onmogelijk geworden.  

Hiv in Oekraïne

Oekraïne kampt met de grootste hiv-epidemie van Europa. Er leven 260.000 mensen met hiv, en daar komen jaarlijks meer dan 9000 mensen bij. Het is essentieel dat de zorg aan deze mensen ook in oorlogstijd doorgaat.

Met de steun aan Giro555 zijn we van plan om, samen met onze partners, te zorgen dat hiv-medicatie terecht komt bij mensen met hiv. Zowel in Oekraïne als Oost-Europese landen waar vluchtelingen worden opgevangen. 


Kwetsbare groepen

Voor mensen die zijn gevlucht naar andere landen in de regio is het belangrijk dat ze weten waar ze terecht kunnen voor zorg en medicatie. Daarom zetten we informatiekanalen op waar we hen hierover informeren. Kwetsbare groepen als transgender personen en mensen die drugs gebruiken, hebben daarbij speciale aandacht nodig. Zij moeten aan kunnen kloppen bij een veilige plek waar ze niet gediscrimineerd worden, en de zorg op hun behoeften is toegespitst.  

Giro555

Gastdeelnemers aan Giro555 bieden hulp aan die toegevoegde waarde heeft ten opzichte van de 11 Samenwerkende Hulporganisaties. Ze moeten een staat van dienst in het rampgebied hebben en een goed logistiek netwerk ter plaatse. We zijn dankbaar voor de steun die we krijgen om onze expertise en netwerk in te kunnen zetten om mensen met hiv in nood te helpen. 

Foto: Joel Carillet

Help mee

Een wereld zonder aids is alleen mogelijk als iedereen op de wereld toegang heeft tot goede preventie, hiv-testen en behandeling. Ook in noodsituaties. Met jouw hulp komt een wereld zonder aids dichterbij.

doneer nu

Alleen met hiv-remmers blijft Igor gezond en kan hij zijn dochter zien opgroeien Aidsfonds Alleen met hiv-remmers blijft Igor gezond en kan hij zijn dochter zien opgroeien Aidsfonds
Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie