Anoniem online advies over soa-tests

"Voor het testen op hiv en andere soa adviseren wij altijd om naar je huisarts of GDD te gaan", vertelt Hanna Bos, arts infectieziektebestrijding van Soa Aids Nederland. "Maar niet iedereen wil of kan daar naartoe. Uit schaamte of uit angst voor kosten."

Zorgelijk, vindt de arts. "Elke drempel voor het testen op soa is schadelijk voor de volksgezondheid. Met Advies.chat heeft nu iedereen in Nederland direct toegang tot betrouwbaar soa-testadvies."

Advies over soa
"Vroege opsporing en behandeling van hiv en andere soa maakt de kans op klachten kleiner. En het voorkomt dat je hiv of een andere soa doorgeeft aan een ander," zegt Bos. Advies.chat geeft direct toegang tot advies op maat. Zo leer je hoe je klachten kunt voorkomen en waar je je het beste kunt laten testen.


Betrouwbare soa-zelftests
Ook is via de testwijzer direct te zien wat betrouwbare zelftest-aanbieders zijn. Bos: "We zien dat steeds meer mensen gebruik maken van soa-zelftests. Helaas is een groot deel van dit aanbod totaal onbetrouwbaar." 

Hiv in Nederland
In Nederland leven zo’n 22.900 mensen met hiv. Ruim 10% van hen is niet op de hoogte van de eigen hiv-status omdat hier niet op is getest. Mensen die niet op tijd in behandeling komen, kunnen sterven aan de gevolgen van hiv en aids. Ook met andere soa lopen mensen regelmatig te lang door. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld door chlamydia of gonorroe klachten krijgen als chronische buikpijn, onvruchtbaarheid en vroeggeboorte. Mannen kunnen een bijbalontsteking krijgen of worden tijdelijk verminderd vruchtbaar.

Net als bij de huisarts
Advies.chat is bereikbaar via smartphone, tablet en desktop. Het doornemen van de vragenlijst verloopt net als een chatgesprek. Als je iets niet begrijpt of extra vragen hebt, kun je die ter plekke stellen aan de 'chatbot'.

Het chatgesprek is volledig geautomatiseerd. Het volgt de standaard van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) voor een soa-consult, daardoor krijg je dezelfde vragen als bij de huisarts. De applicatie is in nauw overleg met de GGD ontwikkeld. De adviezen zijn gebaseerd op de ruim 30 jaar ervaring bij de Aids-Soa-Infolijn

Advies.chat is mede mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie