Concrete actie en meer middelen nodig voor seksuele gezondheid Nederland

Het kabinet heeft de beleidsvisie over seksuele gezondheid gepresenteerd. Aidsfonds - Soa Aids Nederland is blij dat er nu focus is op de geïntegreerde aanpak hiervan en dat er wordt ingezet op een positieve benadering van seksualiteit. Helaas ontbreekt het in de beleidsvisie aan middelen om de huidige knelpunten structureel aan te pakken.

7 oktober 2022

Met de beleidsvisie die gisteren werd gepresenteerd wil het kabinet de seksuele gezondheid in Nederland verder bevorderen, beschermen en beter in kaart brengen.

Aidsfonds – Soa Aids Nederland is blij dat het kabinet deze beleidsvisie heeft geformuleerd om zo meer richting te kunnen geven aan de geïntegreerde aanpak hiervan. We zijn ook verheugd met de uitgangspunten van de beleidsvisie; positieve benadering van seksualiteit, keuzevrijheid en ruimte voor diversiteit-, en de beschreven doelen; laagdrempelige toegang tot goede zorg, informatie en voorzieningen. Ook beschrijft de visie helder dat we de doelen als het gaat om soa’s en hiv in Nederland nog niet hebben bereikt en welke grote knelpunten daar oorzaak van zijn.

 

Concrete actie

Helaas ontbreken in de beleidsvisie activiteiten en middelen om deze knelpunten structureel aan te kunnen pakken. Aidsfonds - Soa Aids Nederland roept het kabinet daarom op om concrete oplossingen te bieden om deze knelpunten zo snel mogelijk op te lossen. Acute knelpunten die om actie vragen zijn de grote financiële en personeelstekorten bij de Centra Seksuele Gezondheid, de lange wachtlijsten voor PrEP en de financiële drempels bij soa-testen bij de huisarts. Daarvoor is nú – deze kabinetsperiode – concrete actie en meer geld nodig.

 

Verantwoordelijkheid nemen

Voor veel van deze problemen worden in de beleidsvisie evaluaties en toekomstverkenningen voorgesteld. Die bieden echter nu geen oplossingen. Terwijl er op dit moment enorme krapte, tekorten en wachtlijsten spelen. Dit gaat ten koste van niet alleen de individuele gezondheid, maar ook van de volksgezondheid.

Aidsfonds- Soa Aids Nederland roept het kabinet daarom op om de mooie doelen serieus te nemen en verantwoordelijkheid te nemen voor het op korte termijn oplossen van deze problemen.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie