De 50 landen waar hiv toeneemt

Elk jaar krijgen steeds minder mensen hiv. Maar ondanks deze wereldwijde daling zijn er zeker 50 landen waar het aantal nieuwe hiv-infecties sinds 2010 gestegen is.

24 augustus 2018
  1. In 2010 liepen wereldwijd nog 2,7 miljoen mensen hiv op. Dit aantal is gedaald naar 1,8 miljoen in 2017. Maar het nieuwste rapport van de aidsbestrijdingsorganisatie van de Verenigde Naties (UNAIDS) laat zien dat er minimaal 50 landen in de wereld zijn waar het aantal nieuwe hiv-infecties tussen 2010 en 2017 gestegen is. Dit is absoluut onnodig, want de middelen om hiv en aids te bestrijden bestaan al: voorlichting, hiv-testen en medicijnen.

De 50 landen waar het om gaat op een rij:

Lijst van landen waar hiv procentueel toeneemt

Hoe zit het met Nederland?

UNAIDS geeft ook aan hoe het met de aidsbestrijding in Nederland gaat. Ons land staat in het rijtje van landen waar het aantal hiv-infecties sinds 2010 met 25-50% is gedaald. Toch krijgen ook in Nederland nog meer dan 800 mensen per jaar hiv en 2600 mensen weten niet dat ze het virus hebben.

Zorgwekkende ontwikkeling

Wereldwijd neemt het aantal nieuwe hiv-infecties in totaal af. Dus dat lijkt redelijk goed nieuws voor de aidsbestrijding. Maar dat er 50 landen zijn waar het aantal hiv-infecties stijgt baart ons zorgen. Als we naar de keiharde absolute cijfers kijken, dan zien we dat bijvoorbeeld in Rusland elke dag 80 mensen sterven aan de gevolgen van aids. Wereldwijd krijgt bijna de helft van de mensen met hiv geen levensreddende hiv-remmers. En aids is nog steeds doodsoorzaak nummer 1 onder vrouwen jonger dan vijftig. Als het niet lukt om dat te veranderen, zal de aidsepidemie de komende jaren onnodig veel extra slachtoffers eisen. Om dat te voorkomen is meer geld nodig, én politieke wil om dit aan te pakken.

Ieder jaar sterven 1 miljoen mensen aan de gevolgen van aids. Onnodig, want we kunnen aids stoppen! We hebben de medicijnen en de kennis. Geen tijd te verliezen. Help mee, en sluit je aan bij de generatie die aids verslaat.

 

help mee

 

stop aids, uit liefde voor alle liefdes, aidsfonds, emma en jane

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie