Deze 5 dingen moet je weten van het Global Fund

Elke drie jaar roept het Global Fund to fight AIDS, Tuberculosis and Malaria overheden op om bij te dragen aan de strijd tegen drie ziektes. In september is het weer zo ver. Dit zijn 5 dingen die je moet weten.

15 augustus 2022

Wat is het Global Fund to fight AIDS, Tuberculosis and Malaria?

Het Global Fund is een van de grootste gezondheidsfondsen ter wereld. Concreet dragen rijke landen geld bij om de strijd tegen aids, tuberculose en malaria mee te betalen in landen waar de drie ziektes nog hevig rondgaan. De investeringen van het Global Fund worden ook gebruikt om de gezondheidssystemen in deze landen te versterken zodat ze beter in staat zijn om huidige en toekomstige pandemieën te bestrijden.


Waarom is het Global Fund opgericht?

Op het begin van deze eeuw nam de verspreiding van hiv, tuberculose en malaria wereldwijd enorm toe. Tegelijkertijd kwamen er steeds betere behandel- en preventiemiddelen beschikbaar in de strijd tegen de drie ziektes. Ongelijkheid zorgde er echter voor dat de nieuwe middelen niet of onvoldoende bij de mensen terecht kwamen die ze het meest nodig hadden. Wereldleiders kwamen bij elkaar om het tij te keren en besloten tot de oprichting van het Global Fund.


Welke resultaten boekte het Global Fund?

Sinds de oprichting in 2002 is het Global Fund heel succesvol geweest in de strijd tegen de drie ziektes. Zo werden het aantal aidsgerelateerde doden en nieuwe hiv-infecties met respectievelijk 65% en 54% teruggebracht. In totaal redde het Global Fund al ruim 44 miljoen levens. Een van de belangrijkste redenen voor het succes van het Global Fund is dat het landen en de mensen die het meest geraakt worden door de ziektes laat meebeslissen over de besteding van het geld.


Wat heeft het Global Fund nodig om een einde te maken aan aids, tuberculose en malaria?

In de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties hebben wereldleiders afgesproken om per 2030 een einde te maken aan aids, tuberculose en malaria. Het Global Fund is een noodzakelijke schakel in het bereiken van dit doel. De coronapandemie gooide echter roet in het eten. Dit betekent dat het Global Fund de komende jaren meer middelen nodig heeft om de opgelopen schade in te halen. In totaal is er voor de komende drie jaar 18 miljard dollar nodig om de wereld weer terug op het pad naar een einde van de ziektes in 2030 te krijgen. Dat is ruim 30% meer dan de vorige keer.


Wat moet Nederland doen om het Global Fund te steunen?

Sinds de oprichting van het Global Fund staat Nederland op plek nummer 10 in de lijst van de meest belangrijke donoren. Door geld te doneren heeft Nederland veel levens gered en besluit Nederland mee over de aanpak van het Global Fund, door bijvoorbeeld meer aandacht voor mensenrechten te vragen. Elke drie jaar gaat het Global Fund op zoek naar nieuwe middelen tijdens de zogenaamde replenishment conferentie. De vorige keer droeg Nederland 157 miljoen euro bij. Voor de komende replenishment in september heeft het Global Fund 30% meer middelen nodig, wat neer komt op 200 miljoen euro als Nederlandse bijdrage. Alleen zo kunnen we echt een einde maken aan aids, tuberculose en malaria in 2030. 

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie