Extreme droogte in Zambia gevaar voor aidsbestrijding

Mislukte oogsten, stijgende voedselprijzen en honger: de gevolgen van klimaatverandering in Zambia zijn verwoestend. Het land wordt geconfronteerd met de ergste droogte in veertig jaar. Dat heeft ook ernstige gevolgen voor de aidsbestrijding, legt Kenan Ng'ambi van onze Zambiaanse partnerorganisatie uit.

11 juli 2024

Foto: AP/Tsvangirayi Mukwazhi

Lege velden en een lege maag

Normaal gesproken valt er voldoende regen om in de landbouw en energiebehoeften van het land te voorzien, maar dit jaar bleef de regen uit. Kenan Ng'ambi heeft de situatie in Zambia de afgelopen maanden in rap tempo zien verslechteren. “De droogte heeft geleid tot een ernstig tekort aan mais, het basisvoedsel van veel Zambianen," vertelt hij. "De mislukte oogsten hebben de prijzen van voedsel omhoog gedreven, waardoor het voor veel mensen onmogelijk is om aan voldoende eten te komen. Dit leidt niet alleen tot hongersnood, maar heeft ook grote invloed op de aidsbestrijding.”

Kenan Ng'ambi bij een bezoek aan een stamhoofd

Impact op de aidsbestrijding

Ng'ambi leidt bij een Zambiaanse partnerorganisatie van Aidsfonds een project voor het testen en begeleiden van moeders en kinderen met hiv. Om hiv effectief te onderdrukken met medicijnen is voedsel nodig, zodat de medicatie goed kan worden opgenomen door het lichaam, legt hij uit.

“Wanneer je hiv-medicatie inneemt op een lege maag kan dit als bijwerking hebben dat je gaat hallucineren of andere mentale problemen krijgt. Daarnaast is het, als je al dagen niet gegeten hebt, onmogelijk om kilometers te lopen naar de dichtstbijzijnde kliniek om je medicijnen op te halen.”

Maar dat is niet het enige gevolg van de aanhoudende droogte. Steeds meer vrouwen zijn door de honger gedwongen om seks te verkopen in ruil voor voedsel. “Ze bevinden zich daarbij niet in de positie om te eisen dat er een condoom wordt gebruikt. Dit zorgt voor een stijging in het aantal hiv-infecties.”

 

Oplossingen voor de toekomst

Ng’ambi: “Ik probeer in oplossingen te denken. Op dit moment zorgen we er met hulp van Aidsfonds voor dat mensen, naast hun medicijnen, ook te eten krijgen. Dat kinderen met een volle maag naar school kunnen. Maar we moeten op zoek naar een duurzame oplossing”. Het planten van wintermais en andere gewassen die beter bestand zijn tegen droogte, kan helpen de voedselzekerheid te verbeteren. Zambia staat voor enorme uitdagingen, maar met de juiste maatregelen en ondersteuning kan het land hoop en veerkracht vinden in deze moeilijke tijden.

Red het leven van een kind

Elke 5 minuten sterft er een kind aan de gevolgen van aids. Omdat het niet op tijd levensreddende medicijnen heeft gekregen. Met jouw donatie trainen we lokale gezondheidswerkers die kinderen helpen gezond te blijven. 

 

doneer nu

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie