Vandaag is het 25 jaar geleden dat zanger Freddie Mercury overleed. De voorman van de legendarische Britse rockband Queen maakte pas één dag voor zijn overlijden officieel wereldwijd bekend dat hij leed aan aids.
“Mijn wereld stond letterlijk op zijn kop”, vertelt Hannie Roggeveen van de Nederlandse Queen fanclub. “Er gingen al heel lang geruchten dat hij hiv zou hebben. Toen ik hem ruim een jaar voor zijn overlijden zag, op een feest ter gelegenheid van 20 jaar Queen, ben ik me kapot geschrokken. Dat hij ziek was, bleek toen heel duidelijk. Van de foto’s die ik daar van hem maakte, kan ik nog altijd van slag raken. Maar als fan wil je het niet weten. Als voorzitter van de fanclub werd ik twee weken voor zijn overlijden geïnformeerd over zijn ziekte. Toen hij was overleden, maakte het voor mij persoonlijk niet uit waaraan hij was overleden – hij was er niet meer, dat was het enige dat telde. En dat was heel schrijnend omdat hij nog zoveel muziek in zich had!
Ik herinner me Freddie als een groot artiest die heel diverse nummers kon schrijven, prachtig piano speelde en desondanks altijd onzeker leek en heel verlegen was in het bijzijn van mensen die hij niet kende. Op het podium was hij een heel andere Freddie en kon hij moeiteloos enorme mensenmassa’s met hem mee laten zingen. Hij wordt door ons nog altijd enorm gemist! Ter ere van hem doneren we sinds 1991 de opbrengst van de veilingen tijdens onze Queendagen aan het Aids Fonds en STOP AIDS NOW!”
In de afgelopen 25 jaar is er veel veranderd, maar sommige dingen zijn nog altijd hetzelfde. Zo heeft de extravagante rockster nog altijd een grote schare fans. Waaronder Hannie, en Wieger Hemrika uit Amsterdam: “Hij was mijn jeugdidool. Zijn geweldige stem en het vermogen een groot publiek uit z’n dak te laten gaan waren zeer aansprekend. Ik wilde eigenlijk niet weten dat hij ziek was. Ik was er wel bang voor. Toen hij een dag voor zijn dood bekend maakte dat hij aids had, dacht ik: dus toch. Aids was al wel bekend bij het grote publiek. In die tijd dachten mensen dat hiv alleen homo’s en junkies kon treffen - en als je veel pech had kreeg je het bij een bloedtransfusie. Het feit dat ook zo’n grote ster aan de gevolgen ervan ten onder kon gaan, deed wel het besef van het gevaar van aids groeien.”
Wat na al die jaren helaas ook nog hetzelfde is, is het feit dat er heel veel mensen dood gaan aan deze verschrikkelijke ziekte. Sterker nog: er sterven nu drie keer méér mensen aan de gevolgen van aids dan in 1990. En dat terwijl er inmiddels medicatie is. Schandalig. Kom daarom nu in actie en zorg dat in 2030 aids de wereld uit is!