Global Fund: 18 miljard dollar nodig voor aanpak hiv/aids, malaria en tuberculose
Het Global Fund ter bestrijding van hiv/aids, malaria en tuberculose maakte vandaag bekend dat de organisatie de komende drie jaar ruim 18 miljard dollar nodig heeft voor de wereldwijde aanpak van die drie epidemieën. Aidsfonds roept de Nederlandse overheid op een genereuze bijdrage te geven.
Het Global Fund deelde vandaag hun zogenaamde investment case. Daarin laat het fonds zien dat met de investering van 18 miljard dollar in de komende drie jaar 20 miljoen levens kunnen worden gered.
Er is extra geld nodig, omdat de vooruitgang in de strijd tegen hiv, malaria en tbc de afgelopen twee jaar onder druk kwam te staan door de coronapandemie. Zo daalde het aantal hiv-testen met 22% en hiv-preventiediensten met 11% in de landen waar het Global Fund actief is. Als de wereld deze opgedane schade wil inhalen is een extra investering onvermijdelijk.
Oproep aan overheden
Elke drie jaar roept de organisatie overheden en andere grote financiers op om een bijdrage te doen om de strijd tegen hiv en aids, malaria en tuberculose te versnellen. In de tweede helft van dit jaar kunnen zij hun bijdrage bekend maken op de Global Fund Replenishment Conference, die plaats vindt in de Verenigde Staten.
Belangrijke resultaten
Het Global Fund werd in 2002 opgericht en heeft sindsdien belangrijke resultaten geboekt in de strijd tegen hiv/aids, malaria en tuberculose. Door in te zetten op het breed toegankelijk maken van testen en levensreddende medicijnen werden ruim 44 miljoen levens gered. Door de mensen die het hardst geraakt worden door de epidemieën centraal te zetten, kon het fonds de afgelopen jaren in veel landen het tij keren.
Impact van corona
Om die vooruitgang niet verloren te laten gaan door de impact van corona, is investeren nu nodig. Het einde van aids en andere epidemiën is een haalbaar doel, want we hebben de kennis in huis. Wij roepen de Nederlandse regering dan ook op een genereuze bijdrage te doen.