Jongeren in Malawi houden hiv-behandeling vol door innovatieve app

Veel vaker dan volwassenen stoppen jongeren met hiv hun behandeling, uit schaamte of onwetendheid. Met onze partner in Malawi ontwierpen we een app die jongeren helpt om mentaal en fysiek gezond te blijven. Die blijkt in twee districten in het land zo succesvol, dat we starten aan een landelijke uitrol.

7 februari 2023

In twee districten in Malawi waar veel jongeren hun hiv-behandeling stopten, startte onze partner een onderzoek: waarom stopten ze? Vier thema’s bleken daarin een belangrijke rol te spelen: hun mentale gezondheid, stigma, de ervaren steun van familie en vrienden, en gebrek aan kennis over hiv en de behandeling ervan.

Thandizo

Met die onderzoeksresultaten gingen we mét jongeren en zorgmedewerkers aan de slag om een unieke app te ontwikkelen: Thandizo, ‘steun’ in de taal Chichewa. Via de Thandizo-app krijgen jongeren in groepsverband en individueel hulp, zodat ze meer kennis en zelfvertrouwen krijgen en consequent op levensreddende behandeling blijven.  

Gids in de sessies

De app wordt in steungroepen en consulten gebruikt door zorgmedewerkers en zogenaamde peer educators: jongeren met hiv die andere jongeren ondersteunen. De app faciliteert de sessies en geeft discussieonderwerpen, quizjes, geanimeerde video’s, tips en advies. Bij individuele sessies analyseert de app ook welke aandachtspunten er zijn om te voorkomen dat deze jongere stopt met behandeling. 

Terug in zorg

Thandizo maakte de steungroepen tot een doorslaand succes. Waar er minder dan 400 jongeren in steungroepen zaten in 2019, doen er sinds de introductie van de app bijna 3000 jongeren mee en is het aantal groepen verdubbeld.

Bovendien daalde het aantal jongeren dat stopte met hun hiv-behandeling in de twee districten in twee jaar tijd met maar liefst tachtig procent: van 478 naar 96 jongeren. Tegelijk kwamen dat jaar 89 jongeren terug in zorg.

“Vóór Thandizo dachten we dat we door hiv nooit meer verliefd zouden kunnen worden... Maar door de gesprekken die we hebben gehad met onze mentor en elkaar is dat voorbij. Iedereen is meer en meer open geworden, en dat heeft ook geholpen om andere jongeren te overtuigen mee te doen in de steungroep.”

- jongere (24) uit een steungroep in Chikwawa

Grote ambities 

Zo werken we samen aan een generatie die gezond oud kan worden. Deze jongeren leerden hun hiv-status accepteren, de drempel om steun te zoeken bij familie en vrienden verminderde èn hun mentale gezondheid verbeterde aanzienlijk. De app krijgt daarom een landelijk vervolg. Samen met partners werken we aan de uitrol in andere districten in Malawi. 

Zorg voor iedereen

Samen met jou zorgen we dat goede voorlichting, preventie en behandeling sneller beschikbaar wordt. Overal en voor iedereen.

help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie