PrEP nog steeds niet breed beschikbaar: honderden mensen op wachtlijst GGD

Honderden mensen staan bij GGD’en op de wachtlijst voor hiv-preventiepil PrEP. Tijdens het wachten lopen sommigen een hiv-infectie op. We vinden het onbegrijpelijk en frustrerend dat PrEP nog steeds niet breed beschikbaar is in Nederland.

21 april 2022

Deze week schrijven o.a. NRC en AD over de enorme wachtlijsten. In heel Nederland wachten inmiddels bijna 2000 mensen op een plekje bij de GGD. Het PrEP-programma is een vijfjarige proef, waarin 8500 mensen met een hoog risico op hiv de pillen voor een laag bedrag kunnen kopen. De bijbehorende testen en medische begeleiding is gratis. Het RIVM onderzoekt in deze pilot het effect op het aantal hiv-infecties in Nederland.

 

Afwachten

Dat de pil effectief is in het voorkomen van hiv-infecties, weten we echter al uit onderzoeken van over de hele wereld. Toch kiest de minister ervoor de pilot in Nederland af te wachten en de capaciteit niet uit te breiden. Met infecties die voorkomen hadden kunnen worden als gevolg.

 

Frustrerend

PrEP is een essentieel middel om de hiv-epidemie een halt toe te roepen. „Als het om coronavaccins zou gaan, zou het land te klein zijn,” zeggen we vandaag ook in NRC. “Het frustreert ons enorm dat we, nu we eindelijk een hiv-preventiemiddel hebben, dat niet ruimhartig ter beschikking stellen.”

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie