Samen met jou werken we aan ons ultieme doel: een wereld zonder aids! We hebben ook in 2022 weer veel bereikt. Maar onze gezamenlijke inzet blijft hard nodig. Om voorgoed een einde te maken aan aids, moeten voorlichting, preventiemiddelen, testen en hiv-tests en medicatie overal en voor iedereen beschikbaar zijn. Met jouw hulp pakken we hiv en aids op drie fronten tegelijk aan:
Niet iedereen weet hoe zich te beschermen tegen een hiv-infectie. Daarom zorgen we voor duurzame en gedegen voorlichting. Met jouw bijdrage leiden we lokale bewoners op tot gezondheidswerkers. Zij geven voorlichting op scholen, in kerken en bij dorpsbijeenkomsten.
Een kwart van alle Oegandese meiden is zwanger op jonge leeftijd. Daar komt dan soms nog een hiv-infectie bij. Dat zorgt voor veel stress én voor stigmatisering en discriminatie. Om die reden is het voor deze meiden lastig om hun hiv-behandeling vol te houden. Met de juiste hulp kunnen hun baby's zonder hiv ter wereld komen en kunnen de meiden zelf ook gezond blijven. Daarom willen wij dit jaar in Oeganda een project starten voor deze zwangere tienermoeders.
Sinds 2010 is het aantal mensen in Indonesië dat overlijdt als gevolg van aids met 55% toegenomen. De epidemie raakt vooral jongeren hard. Zij hebben nauwelijks toegang tot voorlichting en hiv-tests, want seksuele voorlichting en gezondheidszorg zijn verboden voor jongeren die ongetrouwd of nog geen 21 zijn. In 2023 starten we samen met de lokale gemeenschap offline en online aidsbestrijdingsprojecten in drie grote Indonesische steden. Daarbij worden 100 hiv-servicepunten jeugdvriendelijk worden, zodat meer jongeren toegang hebben tot de levensreddende zorg.
Erica (43) uit Zimbabwe verloor haar beide ouders én haar broers en zussen aan de gevolgen van aids. Zelf heeft ze ook hiv.
Elk jaar lopen zo’n 1,5 miljoen mensen hiv op. Eén op de vier krijgt geen levensreddende behandeling omdat ze niet weten dat ze hiv hebben of omdat ze worden uitgesloten van levensreddende zorg. Daarom zetten we ons vol in op het verbeteren van de toegang tot hiv-testen en -medicijnen. Die medicijnen redden levens én zorgen ervoor dat het virus niet op anderen kan worden overgedragen.
Veel jongeren in Malawi zijn opgegroeid in onwetendheid over hiv, zij hebben de overtuiging dat mensen met hiv gevaarlijk zijn. Uit schaamte en angst laten jongeren zich niet testen of volgen zij hun behandeling niet. De oplossing ligt binnen handbereik: samen met partners hebben we een mobiele app ontwikkeld die jongeren begeleidt zodat zij zich laten testen en de levensreddende hiv-zorg krijgen. Na een succesvol project in twee districten in Malawi werken we in 2023 aan een landelijke uitrol.
De oorlog in Oekraïne zorgt voor de grootste aidsbestrijdingscrisis in de Europese geschiedenis. Er leven 260.000 mensen met hiv en het land heeft, op Rusland na, de grootste en snelst groeiende hiv-epidemie in Oost-Europa. De toegang tot hiv-zorg is enorm bemoeilijkt omdat miljoenen mensen ontheemd zijn, klinieken gebombardeerd zijn en mensen in barre omstandigheden in schuilkelders verblijven. Wij gaan door met het verstrekken van medicijnen en basisbenodigdheden. Juist ook aan hen die hard getroffen zijn door de epidemie, maar genegeerd worden door anderen, zoals homomannen en transgenders.
Olena leeft met hiv, Oekraïne
“Mijn 4-jarige dochter en ik hebben hiv. Ik ben heel bang om haar te verliezen. Door de oorlog is het moeilijk om aan onze hiv pillen te komen. Als het nodig is, loop ik kilometers om de medicijnen te halen. Voor mijn dochter doe ik alles. En ook voor mijn zoon, die geen hiv heeft. Mijn kinderen zijn alles wat ik nog heb. Ik wil dat ze gezond zijn, meer heb ik niet nodig”
Ruim 38 miljoen mensen met hiv moeten de rest van hun leven elke dag minstens één pil slikken. Door de corona-pandemie hebben we gezien dat dit een kwetsbaar punt is in de aidsbestrijding. Vaak waren hiv-pillen niet leverbaar, konden mensen niet bij de kliniek komen of was er te weinig eten waardoor de pillen niet goed werkten. De enige permanente oplossing is genezing. Daarom investeren we in innovatief onderzoek van Nederlandse wetenschappers.