Gevolgen van hiv en aids

Als je hiv oploopt, gebeurt dit meestal ongemerkt. De meeste mensen ondervinden niet meteen klachten van hiv. Zelf kun je het virus dan ook weer ongemerkt doorgeven aan anderen.

Klachten acute hiv-infectie

Soms krijgen mensen griepachtige verschijnselen kort nadat ze hiv hebben opgelopen. Deze kunnen variëren van koorts, opgezette lymfeklieren, keelpijn, huiduitslag, recent gewichtsverlies, misselijkheid, braken, diarree, gewrichtspijn. Je spreekt dan van een acute hiv-infectie. In de acute fase van de hiv-infectie is de hoeveelheid virus in het bloed hoog en is de kans dat het hiv-virus wordt overgedragen op iemand anders het grootst.

Na de acute hiv-infectie voel je je meestal voor langere tijd weer gezond. Wel wordt intussen je afweer aangetast en krijg je op een gegeven moment klachten. Dat kan na twee jaar gebeuren, maar kan ook langer dan tien jaar duren. Dat is van tevoren niet te voorspellen. Het verschilt van persoon tot persoon. Diverse factoren spelen mee, bijvoorbeeld: je algehele gezondheid, leeftijd, erfelijke factoren, het hiv-virus dat je oploopt.

Voorbeelden van klachten die later kunnen ontstaan:

  • enorme moeheid 
  • nachtzweten
  • veel gewichtsverlies zonder duidelijke reden
  • koorts
  • hardnekkige diarree
  • kortademigheid

Je krijgt de diagnose 'aids' als hiv je afweer zo ernstig heeft aangetast, dat je ziek wordt door een infectie die een gezonde afweer normaal gesproken bestrijdt.

Hiv-test

Met een hiv-test kun je erachter komen of je hiv hebt opgelopen. Als je hiv hebt draag je het virus voor altijd bij je. Je voorkomt aids door dagelijks medicijnen te slikken die hiv onderdrukken. Zelfs mensen die al aids hebben, kunnen met deze medicijnen aids terugdringen en verder leven met hiv.

Stop nieuwe hiv-infecties in Nederland en de rest van de wereld. Doneer nu aan Aidsfonds

Jaarlijks komen er in Nederland 750 nieuwe hiv-infecties bij. Aidsfonds doet er alles aan om zoveel mogelijk nieuwe hiv-infecties te voorkomen. Help jij mee?


doneer nu

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie