Je kunt het risico op hiv op 5 manieren verkleinen:
Dit houdt in:
Let op: Hiv is een verborgen ziekte. Je kunt het bij jezelf en anderen niet zien. Dat geldt ook voor de meeste soa's. Als je (ongemerkt) een soa hebt, ben je bovendien vatbaarder voor andere soa's en hiv. Alleen een soa- en hiv-test kunnen bevestigen of jij en je partner soa- en hiv-vrij zijn.
Adviezen bij condoomgebruik:
De enige manier om zeker te weten of je wel of geen hiv of een andere soa hebt, is het laten uitvoeren van een hiv/soa-test.
In Nederland kunnen drugsgebruikers hun spuiten omruilen. Dankzij deze aanpak is de hiv-epidemie onder drugsgebruikers beperkt gebleven.
In Nederland worden zwangere vrouwen getest op hiv. Vrouwen met hiv worden behandeld zodat hun baby geen hiv krijgt. Daarnaast krijgen baby's waarvan de moeder hiv heeft geen borstvoeding omdat het virus dan alsnog is over te dragen. Omdat flesvoeding best duur kan zijn, zorgt Aidsfonds ervoor dat moeders met hiv die weinig te besteden hebben toch flesvoeding kunnen kopen. Door deze aanpak hebben in Nederland maar weinig baby's hiv.
PrEP is een pil waarmee je kunt voorkomen dat je hiv oploopt. Het is dus een hiv-preventiepil. PrEP is een veilig en effectief middel. Dat is wetenschappelijk bewezen. PrEP is al sinds 2012 voor iedereen beschikbaar in de VS en sinds 2016 ook in o.a. Frankrijk en Noorwegen. In Nederland is PrEP voor zo'n 30 euro per maand beschikbaar, maar wordt PrEP nog niet door de zorgverzekering vergoed. Lees hier meer over PrEP.