Project: Gratis hiv-thuistesten tijdens coronacrisis

Elk nadeel heeft een voordeel. De huidige coronacrisis belemmert de internationale aidsbestrijding aanzienlijk. Maar in eigen land leidt het tot een unieke kans: mogelijk kunnen we het aantal nieuwe hiv-infecties drastisch te verminderen.

 

Door de lockdown in Nederland hebben veel mensen tot twee maanden geen of minder seks gehad. Dat betekent dat er minder mensen een nieuwe hiv-infectie hebben opgelopen. Juist mensen met een nieuwe (acute) hiv-infectie, brengen het virus vaak over op anderen. Ten eerste omdat ze nog niet weten dat ze hiv hebben, ten tweede omdat het virus in deze fase heel sterk aanwezig is in het lichaam.


Nu snel testen

De hiv-infectie van de mensen die deze net voor de lockdown hebben opgelopen, is inmiddels niet meer acuut. Dit is dus een ideaal moment om het aantal nieuwe infecties naar beneden te krijgen. In Nederland concentreert hiv zich onder mannen die seks hebben met mannen. Als we mensen uit deze groep de mogelijkheid geven om zich extra te testen voordat ze weer seks gaan hebben, sporen we zoveel mogelijk mensen op die niet weten dat ze hiv hebben opgelopen. Daarom bieden wij nu tijdelijk gratis betrouwbare hiv-thuistesten aan. Zo wordt ook voorkomen dat GGD’en, die het nu druk hebben met corona, worden overbelast. De testen kunnen online worden aangevraagd. 

 

Medicijnen of voorlichting

Is de test positief, dan kan onmiddellijk met hiv-medicijnen begonnen worden. Iemand met hiv die succesvol behandeld wordt, kan het virus niet meer overdragen en blijft zelf gezond. Mensen die negatief zijn, geven we voorlichting over het gebruik van condooms en de hiv-preventiepil PrEP, zodat ze zich ook afdoende kunnen beschermen tegen een hiv-infectie nu we weer naar buiten mogen. Deze gerichte actie kan Nederland sneller naar nul nieuwe hiv-infecties brengen.

"We weten dat Nederland het eerste land ter wereld kan worden met nul nieuwe hiv-infecties. Door de maatregelen rondom de coronacrisis is er nu een kans om het hiv-virus een slag toe te brengen, die moeten we pakken!”

- Mark Vermeulen (directeur Aidsfonds)

Looptijd & budget

Project: Gratis hiv-thuistesten tijdens coronacrisis
Startdatum: 5-6-2020
Einddatum: 31-8-2020
Bijdrage Aidsfonds: 75.000 euro
Mogelijk gemaakt door: Soa Aids Nederland en onze donateurs

Meer weten?
Stel je vragen over dit project aan onze collega Wim: wzuilhof@aidsfonds.nl 
 

 

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie