Project: Online hulpprogramma voor depressie bij hiv

Als je hoort dat je hiv hebt, kan dat leiden tot veel bezorgdheid en angst. Er is zelfs een groep, meer dan de helft volgens onderzoek, die last heeft van psychische problemen en dan met name depressieve klachten. En die klachten hebben een negatieve invloed op het trouw nemen van medicatie en op veilig vrijen.                                          

Hoe kun je depressieve klachten bij mensen met hiv verminderen?
Drs Sanne van Luenen onderzocht in haar promotietraject (onder begeleiding van Dr. Vivian Kraaij, en dr. Nadia Garnefski van de Universiteit Leiden) of een zelfhulpprogramma via internet werkt.

Minder depressieve klachten

Het onderzoek startte met het ontwikkelen van een, door internet ondersteund, zelfhulpprogramma voor mensen met hiv met milde tot matige depressieve klachten. Het programma had als doel om de klachten te verminderen. Gedurende zes weken werkten de deelnemers aan huiswerkopdrachten en kregen ze persoonlijke begeleiding van een coach.

Onderzoek naar effectiviteit van zelfhulpprogramma

In de tweede fase van het onderzoek werd het effect van het zelfhulpprogramma getest. Een groep mensen volgde het nieuwe zelfhulpprogramma en kregen daarbij telefonische coaching. Na afloop werd bekeken of hun depressieve klachten verminderd waren. De onderzoekers vergeleken deze resultaten met die van de controlegroep. Deze groep mensen had alleen een wekelijks kort telefoongesprek met een coach gehad.


Nieuwe therapie bij hiv en somberheid

De onderzoekers bekeken of het zelfhulpprogramma effectief is, maar ook of het bij bepaalde groepen beter werkt dan bij andere. En welke factoren van invloed zijn op het succes van de behandeling. Het bleek dat het programma inderdaad een goede manier is om depressieve klachten bij mensen met hiv te verminderen. De andere twee vragen worden op dit moment nog verder onderzocht.


Online oplossing

Op dit moment wordt gewerkt aan een toegankelijke en informatieve website voor mensen met hiv en behandelaren behorende bij het online zelfhulpprogramma. Deze website moet er voor zorgen dat alle mensen met hiv en depressieve klachten op een laagdrempelige, makkelijke en stigmavrije manier toegang kunnen krijgen tot het online programma. Naar verwachting komt het programma in het voorjaar van 2019 beschikbaar.

Looptijd & budget

Project: Einde aan depressie bij hiv
Startdatum: 5-1-2014
Einddatum: 1-3-2019
Bijdrage Aidsfonds: € 246.365
Mogelijk gemaakt door: Onze donateurs

Meer weten?
Stel je vragen over dit project aan onze collega Mark research@aidsfonds.nl

 

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie