Afrika is het werelddeel dat het hardst getroffen is door hiv en aids. Meer dan de helft van de mensen met hiv wereldwijd woont in landen in Oost- en Zuidelijk Afrika. De aidsepidemie treft in Afrika vooral meisjes en jonge vrouwen.

Veel hiv en aids in Afrika

Wist je dat je met slechts één pil per dag kunt voorkomen dat mensen met hiv het virus overdragen op iemand anders? Maar ervoor zorgen dat iedereen met hiv in Afrika hiv-remmers krijgt is een enorme opgave. Onder andere armoede en discriminatie van mensen met hiv zorgen ervoor dat mensen met hiv geen levensreddende medicijnen krijgen en dus sterven aan de gevolgen van aids.

  • In Oost- en Zuidelijk Afrika wonen bijna 20 miljoen mensen met hiv.
  • Bijna 2 miljoen mensen daarvan weten niet dat ze het virus hebben.
  • 3 miljoen mensen in de regio krijgen geen hiv-remmers

Hoe bestrijdt Aidsfonds hiv en aids in Afrika?

Om hiv en aids in Afrika te stoppen is het belangrijk dat mensen weten hoe ze hiv kunnen voorkomen, zich laten testen als ze risico op hiv hebben gelopen en hiv-remmers krijgen als dat nodig is. Daarom:

  • Geven we voorlichting aan zwangere vrouwen zodat hun baby’s zonder hiv geboren worden
  • Gebruiken we de nieuwste technologieën om jongeren te bereiken met goede voorlichting
  • Geven we een stem aan mensen die worden buitengesloten van goede voorlichting en condooms
  • Doorbreken we taboes. Bijvoorbeeld met een schoonheidswedstrijd voor jongeren met hiv.
  • Maken we vrouwen financieel onafhankelijk zodat ze zich beter kunnen beschermen tegen hiv

Wat kun jij doen om hiv en aids in Afrika te stoppen?

Er is enorm veel bereikt in de aidsbestrijding in Afrika. Zo is het jaarlijks aantal nieuwe hiv-infecties in 10 jaar tijd met 40% gedaald! Jij kunt helpen om de aidsepidemie in Afrika voorgoed te stoppen.

  • Met jouw donatie trainen we bijvoorbeeld lokale gezondheidswerkers. Zij testen zwangere vrouwen en kinderen op hiv en zorgen dat ze behandeling krijgen, zodat ze een gezonde toekomst tegemoet gaan.
  • En we leiden jonge vrouwen op tot gezondheidsondernemer. Zij geven in hun gemeenschap voorlichting over hiv en verkopen gezondheidsproducten zoals paracetamol en condooms. Dit zorgt ervoor dat meer mensen weten hoe ze hiv kunnen voorkomen en dat de vrouwen in hun eigen onderhoud kunnen voorzien.

Met jouw bijdrage kunnen we meer dorpsgezondheidswerkers trainen. In zes Afrikaanse landen. Geef eenmalig of word donateur. 

Meer over ons werk in Afrika

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie