De toegift van Marnix Kappers

De Nederlandse acteur Marnix Kappers overleed in 2016. Zijn wens was om na zijn dood iets te betekenen voor de wereld. Daarom nam hij Aidsfonds op in zijn testament. Zijn zus Annelies Kappers was executeur van zijn nalatenschap en vertelt waarom Marnix Kappers zo betrokken was bij de aidsbestrijding en Aidsfonds. 

11 oktober 2018

"Mijn broer Marnix Kappers is in 2016 overleden. Hij had onder andere Aidsfonds in zijn testament opgenomen. Dat was voor hem een normale zaak. Als je geld hebt, moet je dat delen, vond hij. Als executeur van zijn nalatenschap ben ik intensief betrokken geweest bij de afhandeling daarvan."

Waarom hij voor Aidsfonds heeft gekozen? Toen begin jaren tachtig de aidsepidemie losbarstte, was Marnix behoorlijk in shock. Hij vond het beangstigend dat je ziek kon worden door intimiteit, dat iets dat eigenlijk zo mooi was zo'n ellende kon veroorzaken. Hij was acteur en zijn vriend John was danser. In hun wereld kregen veel mensen hiv, maar voor zover ik weet heeft hij geen goede vrienden aan de ziekte verloren. Zelf vond hij dat hij mazzel had dat hij geen hiv heeft opgelopen.

 

Zijn legaat voor Aidsfonds is bestemd voor onderzoek naar een geneesmiddel, dat was belangrijk voor hem.

Marnix Kappers

Marnix Kappers werd onder andere bekend door zijn optreden in programma's als 'Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen mijnheer?', De Familie Knots, Zonder Ernst en Knoop in je zakdoek. In oktober 2016 overleed Marnix Kappers op 73-jarige leeftijd. Een deel van zijn nalatenschap ging op zijn verzoek naar Aidsfonds. 

Lees hier meer over nalaten aan de aidsbestrijding 

Zijn band met Aidsfonds

Marnix voelde zich betrokken bij Aidsfonds omdat hij het een emanciperende organisatie vond. Dat waardeerde hij, want zelf was hij ook heel open over zijn homoseksualiteit. Daarmee wilde hij het onderwerp uit de taboesfeer halen. Met Aidsfonds had hij een goede band, hij was jarenlang donateur. Ook ging hij vaak naar evenementen waaraan Aidsfonds verbonden was. Bijvoorbeeld naar aidsgerelateerde theatervoorstellingen, of naar het fondsenwervende AmsterdamDiner.

Omdat hij in tv-series en andere programma’s speelde, zoals Knoop in je Zakdoek en De familie Knots, was hij een BN-er. Als dat nodig was, vond hij het prima om zijn naam aan dat soort evenementen te verbinden en er zo extra steun voor te vragen. Als executeur heb ik het contact met Aidsfonds trouwens ook als prettig en persoonlijk ervaren. Zo werd ik uitgenodigd voor een speciale theatervoorstelling, dat was een mooi gebaar.

Een fijne gedachte

In onze familie vond iedereen het mooi dat hij een deel van zijn geld aan het goede doel had nagelaten: voor ons allemaal was dat een fijne gedachte. Het was heel erg dat Marnix stierf. De praktische afhandeling van zijn erfenis en het regelen van alle uitbetalingen was onverwacht een deel van de verwerking van het verlies. Zo heb ik er zelf toch troost uit geput. En hoe droevig zijn dood ook is, dit was opeens een positief gevolg ervan."

Meer weten over nalaten

U kunt de folder 'U kunt iets doen door iets na te laten' vrijblijvend aanvragen. Hierin kunt u nalezen hoe u Aidsfonds in uw testament kunt opnemen. En wat wij met uw bijzondere gift kunnen doen. 

 

stuur mij  de folder per post

Folder Nalaten aan Aidsfonds

Noud informeert u graag

Uiteraard staan we u graag persoonlijk te woord. Bent u van plan Aidsfonds op te nemen in uw testament of heeft u andere vragen? Neem dan contact op met Noud Rietman, specialist op het gebied van nalaten (020-62 62 669 of 06-531 456 54).

mail Noud  bel Noud 

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie