5 vragen aan Mark Vermeulen

Mark Vermeulen (39) is sinds december de nieuwe directeur van Aidsfonds. Mark volgt Louise van Deth op die onlangs na tien jaar afscheid nam van Aidsfonds. Hij is de eerste directeur die openlijk leeft met hiv. Leer hem beter kennen:

11 januari 2019

1. Als je kijkt naar onze successen, waar ben je dan het meest trots op en waarom?

In de afgelopen jaren is er in de aidsbestrijding ontzettend veel bereikt. Wereldwijd hebben meer mensen dan ooit toegang tot behandeling en het aantal nieuwe hiv-infecties in Nederland daalt. We weten nu dat iemand die op behandeling is het virus niet meer kan overdragen én er is een hiv-preventiepil. Ik ben trots dat we hier als Aidsfonds aan bij hebben gedragen en ons doel is om nog veel meer van dit soort successen te boeken.

Mark Vermeulen (39)

Geboren: Barendrecht, ouders met Brabantse roots

Woont: in Bos en Lommer, Amsterdam-West

Relatie: samenwonend met vriend

Vrije tijd: gaat graag uit eten en naar de bioscoop met vrienden en familie

Sport: zwemmen en hardlopen, loopt marathons (Berlijn, Amsterdam, Rotterdam)

Opleiding: MBA (Erasmus Universiteit; de Rotterdam School of Management). Master politicologie en Amerikaanse studies (Universiteit van Amsterdam).

Carrière: werkte bij Evert Vermeer Stichting en United Nations Development Programme (UNDP). Begon in 2010 bij Aidsfonds. 

Mark Vermeulen, directeur Aidsfonds Soa Aids Nederland

2. Wat hoop je als directeur van Aidsfonds in de komende tien jaar te bereiken?

Allereerst hoop ik dat we de laatste fase inluiden van de strijd tegen aids en wij daarbij het voortouw kunnen nemen. In Nederland gaan we er alles aan doen om het eerste land te worden met nul nieuwe hiv-infecties. Ik hoop dat we met ons onderzoek naar genezing van hiv voor een grote doorbraak kunnen zorgen. Internationaal willen we ons werk afmaken door te zorgen dat iedereen met hiv kan rekenen op medicijnen en dat we dus ook alle kinderen met hiv kunnen vinden en behandelen. Wij staan voor de bescherming van alle liefdes en zullen van ons laten horen tegen uitsluiting en discriminatie. Want dat is dé basis om echt een einde te kunnen maken aan aids.

3. Wat betekent genezing voor de aidsbestrijding?

Al sinds het hiv-virus in de jaren 80 werd ontdekt, is genezing een droom. Het was een droom van de mensen die in de jaren 80 en 90 overleden aan de gevolgen van aids. En het is nog steeds een droom van al die mensen in de wereld die geen toegang hebben tot behandeling. Ik denk eigenlijk voor bijna iedereen met hiv. Het betekent dat je niet meer hoeft te leven met het hiv-virus, dat je niet langer hebt te maken met stigma en dat je niet langer dagelijks medicijnen hoeft te slikken.

"Door groeiend conservatisme worden mensen met hiv of mensen die er kwetsbaar voor zijn steeds vaker uitgesloten."

4. Wat is de grootste uitdaging in de aidsbestrijding?

Het beeld dat aids over is. Helaas is het tegenovergestelde het geval. In meer dan 50 landen neemt hiv toe. Door groeiend conservatisme worden mensen met hiv of mensen die er kwetsbaar voor zijn steeds vaker uitgesloten. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat ze zich niet durven laten testen of geen toegang hebben tot behandeling. Of dat nu stigma van mensen met hiv in Nederland is, waardoor iemand een hiv-test steeds uitstelt of de vervolging van homo's in Rusland. Deze ontwikkeling speelt, terwijl we precies weten wat er nodig is om aids te stoppen. Er zijn goede manieren om hiv te voorkomen en er is goede behandeling. Daarom is het juist nu extra belangrijk dat er steun blijft voor de aidsbestrijding.

 

5. Wil je verder nog iets kwijt?

Ik ben heel erg trots op onze organisatie, mijn collega’s en vooral ook op onze donateurs. In de tien jaar dat ik bij Aidsfonds werk, heb ik de kans gehad om heel verschillende donateurs te ontmoeten. Mensen die al heel lang een maandelijks bedrag geven, mensen die geld voor ons ophalen met acties, mensen die Aidsfonds hebben opgenomen in hun testament. Namens alle mannen, vrouwen en kinderen met hiv, ontzettend bedankt!

 

Help mee de droom van Mark waar te maken: een wereld zonder aids. 

 

word donateur 

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie