De nalatenschap van Hugo van Win
Maatschappelijke betrokkenheid was een kernbegrip in het leven van Hugo van Win. In 1947 was hij een van de oprichters van het COC en bleef daar tot aan zijn dood, op 83-jarige leeftijd, aan verbonden.
Jood in Nazi-Berlijn
In de jaren daarvoor, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd de kiem gelegd voor zijn betrokken levenshouding. Hugo van Win ondervond toen als joodse man aan den lijve wat onderdrukking betekent.
Hij moest vluchten voor de Duitse razzia’s en schuilde op de meest onwaarschijnlijke plek: Berlijn. Hij vertelde later over zijn indrukwekkende ervaringen in de documentaire Survivors of the Shoah van Steven Spielberg, en zijn eigen boek Een Jood in Nazi-Berlijn.
Aidsepidemie
Als hoofdbestuurslid van het COC, en later als erelid, maakte Hugo van Win van dichtbij mee hoe aids vanaf de jaren tachtig om zich heen greep en talloze slachtoffers eiste. Tijdens zijn leven steunde hij Aidsfonds dan ook als donateur.
Toegift voor de aidsbestrijding
Het was voor hem vanzelfsprekend dat hij ook op de langere termijn een verschil wilde maken. Hij maakte een testament en liet een deel van de opbrengst van zijn huis, zijn glasverzameling en andere bezittingen aan de aidsbestrijding na.