Waarom de hiv-epidemie jonge vrouwen hard raakt

Wereldwijd lopen dubbel zoveel jonge vrouwen als jonge mannen hiv op. Door ongelijkheid. Wij zetten de redenen op een rijtje.

Elke week komen er 5000 hiv-infecties onder jonge vrouwen (15-24 jaar) bij. 

Onderwijs

Het risico op hiv is twee keer zo groot voor ongeschoolde meisjes vergeleken met meisjes die naar school gaan.

Voor veel meisjes die geen tot weinig onderwijs krijgen is het moeilijk om info over hiv te vinden. Zij hebben minder kans op goed betalend werk en zijn afhankelijk van mannen om te overleven.

Dat maakt hen kwetsbaarder voor hiv.

Seksueel geweld

Seksueel geweld werkt de epidemie in de hand. Vooral in Oostelijk en Zuidelijk Afrika.

1 op 3 jonge vrouwen in Oeganda, Tanzania, Zambia en Zimbabwe maakten seksueel geweld mee.

Taboes, tradities en wetten

Taboes, tradities en wetten hebben disproportioneel effect op vrouwen en meisjes.

In 47 landen hebben meisjes toestemming van ouders nodig om naar een kliniek voor voorbehoedsmiddelen, hiv-tests en -zorg te gaan.

In 29 landen hebben vrouwen eerst toestemming nodig van een partner.

Ook klinieken bieden niet altijd de zorg die meisjes nodig hebben, door culturele of religieuze overtuiging.

 

Al die factoren als onderwijs, geweld en tradities maken dat veel meiden geen zeggenschap hebben over condoomgebruik.

Biologische factoren

Hiv is makkelijker over te dragen van man naar vrouw dan van vrouw naar man.

Dat komt deels doordat de vagina meer weefsel heeft dat kwetsbaar is voor infecties dan de penis.

Transgender vrouwen

Vrouwen die trans zijn lopen zelfs 34 keer meer risico op hiv dan anderen. Dat komt doordat zij vaker te maken hebben met uitsluiting en discriminatie in voorlichting en hiv-zorg.

Feiten en cijfers: UNAIDS
Illustraties: Taimu Fajita

 

Gelijke bescherming

Zo helpt Aidsfonds vrouwen zichzelf te beschermen:

Voorlichting
We voorzien jonge vrouwen (en mannen) van jeugdvriendelijke en laagdrempelige voorlichting over seksualiteit en gezondheid. Bijvoorbeeld: we bieden onder andere in Zuid-Afrika, Kenia, Nigeria, Mozambique en Indonesië online voorlichting in de vorm van een website, chatbotservices, sms-ondersteuning en een hulplijn tot aan persoonlijk medisch advies.


Alternatieve beschermmiddelen
Dankzij nieuwe preventiemiddelen zijn vrouwen voor hun bescherming niet meer afhankelijk van een ander. Zo zijn er de hiv-preventiepil PrEP en de dapivirinering (deze wordt ingebracht in de vagina en beschermt een maand lang tegen hiv.) Aidsfonds pleit actief voor snelle invoering en beschikbaarheid in landen waar de ring het hardst nodig is.


Vrouwen financieel onafhankelijk
Vrouwen die zelf hun inkomen verdienen, komen minder snel in een afhankelijkheidspositie en zijn daarmee minder kwetsbaar voor hiv. In bijvoorbeeld Kenia en Oeganda leiden we jonge vrouwen op tot mobiele apotheker. Het mooie is dat deze vrouwen ook nog eens andere vrouwen bereiken met voorlichting over hiv en aids en voorbehoedsmiddelen.

Help mee

We mogen niet accepteren dat ongelijkheid de gezondheid van miljoenen vrouwen bedreigt. Met jouw hulp geven we vrouwen de kans zichzelf te beschermen tegen hiv.

 

doneer nu

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie