Angela Groothuizen 

De zangeres en presentatrice is sinds 2009 onze ambassadrice. In de jaren tachtig verloor ze verschillende vrienden en kennissen aan aids. Sindsdien maakt Angela zich sterk voor een wereld zonder aids. ‘Het is in Nederland allang mogelijk om met de juiste behandeling een gezond leven te leiden als je hiv hebt. Dat moet in de rest van de wereld toch ook op korte termijn kunnen?'

Angela Groothuizen in Ethiopië

“Ik ben een aantal keer voor Aidsfonds naar Afrika gereisd. Veel gezinnen zijn daar door hiv en aids getroffen. Zo wonen er Ethiopië meer dan een half miljoen aidsweeskinderen! Ik herinner me het verhaal van één van die kinderen nog zo goed. De kleine Tegene moest op straat wonen nadat zijn ouders waren overleden aan hiv. Dankzij een Aidsfondsproject gaat hij nu naar school. Ik weet nog dat hij tegen me zei: ‘Ik ben op straat begonnen, maar ik ga nooit meer terug.’ Zonder hulp had zijn leven er totaal anders uitgezien.”

 

 

Gepest vanwege hiv

“Stigma en discriminatie zijn in veel landen een enorm probleem. We waren in Ethiopië op bezoek bij een gemeenschap van 30 oma's die hun 48 kleinkinderen opvoeden, omdat de ouders waren overleden aan aids. Bijna de helft van de kinderen had hiv. Eén van de oma's moest huilen toen ik haar vroeg hoe het ging. Wat bleek? Haar kleinkind werd gepest op school, vanwege haar hiv-status. Kun je nagaan: dan ben je je beide ouders kwijt, je hebt hiv en je wordt ook nog gepest. Zo verdrietig.”

Einde van aids

“Het eind van hiv en aids is in zicht, want we weten inmiddels hoe we de verspreiding van het virus kunnen voorkomen. In Nederland kunnen vrouwen met hiv met de juiste begeleiding gewoon kinderen krijgen, zonder dat ze het virus overdragen. Het is hier allang mogelijk om met goede behandeling een gezond leven te leiden als je hiv hebt. Dat moet in de rest van de wereld toch ook op korte termijn kunnen?”

 

Voorkom dat kinderen zonder hun ouders opgroeien door de gevolgen van aids.
Stop aids. Uit liefde voor alle liefdes.

 

help mee 

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie