"Ik kreeg twee keer te maken met hiv"

 

De aidsbestrijding bestaat 40 jaar. Een triest jubileum. Sinds het uitbreken van de aidsepidemie zijn meer dan 32 miljoen mensen gestorven. Voor veel mensen in Nederland die iemand uit hun omgeving hebben verloren, is het de reden om zich in te zetten voor de aidsbestrijding. Een donateur deelt haar verhaal: 

Geschreven door een donateur:

Ik heb twee keer in mijn leven te maken gekregen met hiv. De eerste keer was toen mijn zoon me op een dag vanuit Zuid-Afrika belde om me te vertellen dat hij hiv had opgelopen via zijn toenmalige vriendin. Dat telefoontje was verschrikkelijk. Ik heb staan huilen en schreeuwen, zo overstuur was ik ervan. Mijn zoon is toen teruggekomen naar Nederland. Ik ben nog altijd zeer dankbaar dat er hier zulke goede medicijnen, begeleiding en behandeling mogelijk is. Ondertussen slikt hij alweer jaren hiv-remmers en gaat het goed met hem.

De tweede keer

De tweede keer betrof het mijn toenmalige partner uit Nigeria, die ik in Nederland heb ontmoet. Hij heeft tijdens een vakantie in Nigeria en Togo ook hiv opgelopen. Hij had een ernstig auto-ongeluk en is toen met meerdere mensen tegelijk, met wonden, in een soort ambulance gelegd. Waarschijnlijk heeft hij toen hiv opgelopen via bloed op bloedcontact. Hij heeft lange tijd met verbrijzelde bekken in Nigeria in het ziekenhuis gelegen. Eenmaal hier moest hij alsnog geopereerd worden, hij had veel pijn. Daarom was er van enige seksuele activiteit geen sprake. Dat is de reden geweest dat ik het zelf niet heb opgelopen. Ook hij slikt al jaren hiv-remmers en het gaat goed met hem.

 

Er is nog een hoop te doen

Ik ben echt heel blij dat mijn zoon en ex-partner de mogelijkheid hebben gekregen deze ziekte "onder de duim te houden" door goede medicatie. Ik ben heel dankbaar voor de goede behandelmogelijkheden tegenwoordig, met name als je in een westers-ontwikkeld land woont. Schrijnend zijn de verhalen van mensen in andere landen. Er is nog een hoop werk te doen voordat iedereen toegang heeft tot de hiv-medicatie en goede voorlichting krijgt over deze vreselijke ziekte. Een ziekte die nog niet zo lang geleden dodelijk was, en nog steeds is, voor veel mensen. Ik hoop dat er ooit genezing wordt gevonden.

Anoniem

 

Oproep: deel jouw herinnering

Het is dit jaar 40 jaar geleden dat er voor het eerst gepubliceerd werd over een nieuwe mysterieuze ziekte, later aids genoemd. Daar willen we de komende tijd extra aandacht aan besteden. Heb jij een persoonlijk verhaal, een herinnering of een bijzondere reden om ons te steunen en wil je die delen? Mail ons dan op redactie@aidsfonds.nl

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie