Toen hij in Afrika de gevolgen zag van een hiv-infectie, wist geneeskunde student Casper Rokx meteen welke richting hij op wilde. Inmiddels is hij internist/infectioloog bij Erasmus MC en ervan overtuigd dat genezing van hiv gaat lukken.

‘Ik liep mijn coschap in een ziekenhuisje in Zambia. Daar trof ik veel mensen aan die door hiv en aids in de problemen waren geraakt. De meesten waren al erg ziek, met alle ziektebeelden die zich bij aids manifesteren: zwaar gewichtsverlies, allerlei infecties, huidkanker. Veel van hen waren totaal uitgemergeld. Ik zag mensen van mijn leeftijd sterven. Dat maakte veel indruk op mij’, vertelt Casper Rokx.

Genezing vinden via wetenschap

Hij besloot infectieziektes te gaan bestrijden. Momenteel werkt dr. Rokx aan een innovatief hiv-genezingsproject. ‘Ik ben ervan overtuigd dat we genezing van hiv gaan vinden via de wetenschap. Mensen zijn inventief. Als iets niet werkt, dan vinden we iets beters. Met al onze inventiviteit gaan we genezing vinden. Misschien sneller dan we denken. Het kan zomaar gebeuren dat we tijdens wetenschappelijk onderzoek een signaal zien in een laboratorium of een bijzondere patiënt treffen waardoor het lampje gaat branden. Al mijn collega’s wereldwijd, ons team en ikzelf zetten zich daarom vermoeibaar en keihard voor in. We geven niet op voordat er genezing is.’

Om het onderzoek van Casper Rokx te financieren is € 197.500 nodig.  Samen met jou en andere donateurs is het mogelijk. Ieder kan naar eigen vermogen en wens bijdragen. 

steun dit onderzoek

De sleutel tot genezing

Het verwijderen van het hiv-reservoir vormt de sleutel tot genezing. Omdat het meeste onderzoek naar genezing wordt gedaan in westerse landen, is er veel kennis over het hiv-reservoir van mensen met het type hiv dat hier veel voorkomt. In Afrikaanse landen, waar 80 procent van alle mensen met hiv woont, hebben mensen echter vaak andere types hiv. Casper Rokx doet onderzoek naar het reservoir van deze andere types hiv. 

Innovatieve techniek

Voor het onderzoek wordt in Afrika bloed afgenomen bij mensen met verschillende hiv-types. Dit bloed wordt in Rotterdam onderzocht met een innovatieve techniek. Met deze nieuwe techniek kan dr. Rokx in het bloed onderzoeken of er cellen zijn waarin hiv slapend aanwezig is. En zo ja, hoeveel dan. Ook kan hij zien of deze cellen nieuwe hiv-deeltjes produceren en waar deze cellen zich bevinden.

Kennis delen

Tot nu toe is deze techniek alleen bruikbaar voor onderzoek naar het reservoir van mensen met het westerse type hiv. Tijdens zijn onderzoek gaat Rokx de techniek zo aanpassen dat deze ook voor de andere types gebruikt kan worden. Deze kennis deelt hij met de universiteiten in Zuid-Afrika en Oeganda, waarmee hij samenwerkt.

Met jouw donatie is het mogelijk

Genezing... dat is de ultieme droom van miljoenen mensen die met hiv leven. Wij hebben aids zien komen. Wij willen het ook zien gaan. Jouw steun is daarbij onmisbaar. Help je mee met een donatie aan het onderzoek van Dr. Casper Rokx?

 

help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie