Afrikaanse landen starten met uitrol kindermedicijn
Hoopgevende ontwikkelingen in Afrika: ministers en afgevaardigden van 12 Afrikaanse hebben een politieke verklaring getekend om aids en hiv onder kinderen te beëindigen tegen 2030. Aidsfonds helpt 5 landen die starten met de versnelde uitrol van het nieuwe kindvriendelijke medicijn.
Stel je voor dat jouw kind geboren wordt met een levensbedreigende aandoening. Dan doe je er toch alles aan om je kind in leven te houden? De behandeling voor kinderen met hiv is elke dag een zware beproeving voor het kind én de ouders. De veel te grote pillen die kinderen moeten slikken smaken bitter en zorgen voor misselijkheid en bijwerkingen. Gelukkig is er eindelijk een kindvriendelijk medicijn op de markt. Na de testfase in Zimbabwe, starten 5 grote Afrikaanse landen met hulp van Aidsfonds nu aan de omvangrijke en versnelde uitrol.
12 landen tekenden politieke verklaring
Deze versnelde uitrol heeft alles te maken met de grote bijeenkomst die op 1 februari plaatsvond in Tanzania. Ministers en afgevaardigden uit 12 Afrikaanse landen hebben daar een politieke verklaring getekend om samen met Internationale hulporganisaties een einde te maken aan aids en hiv onder kinderen tegen 2030. Een van de middelen die daaraan bij kan dragen is het nieuwe kindvriendelijke hiv-medicijn, ze hebben dan ook de ambitie om dit zo snel mogelijk beschikbaar te maken.
Zimbabwe loopt voorop
Zimbabwe heeft in 2022 het voortouw genomen en de eerste stappen gezet. En met succes! Zorgmedewerkers waaronder artsen en verpleegkundigen zijn getraind en ouders van kinderen met hiv hebben voorlichting gekregen over de toepassing van het medicijn. Samen met andere hulporganisaties en dankzij jouw bijdrage gaat Aidsfonds helpen bij de uitrol in Nigeria, Mozambique, Kenia, Zuid-Afrika en Oeganda.
Wij geven niet op tot elk laatste kind met hiv gevonden is én levensreddende medicijnen op maat krijgt
Sabrina Erné, projectmedewerker Aidsfonds
Oplosbare tabletten voor kinderen
De beschikbaarheid van het kindermedicijn is van levensbelang. Voor kinderen met hiv is de behandeling met deze bittere en grote pillen erg moeilijk vol te houden. Zeker voor de allerkleinsten. Met het nieuwe medicijn – dat 25 jaar na de vondst van de eerste combinatietherapie voor de behandeling van hiv op de markt is – wordt de behandeling van hiv veel kind-vriendelijker. Het is speciaal ontwikkeld voor kinderen tussen de 3 en 20 kg en het is oplosbaar in water. Het is dus vele malen makkelijker toe te dienen en het hoeft niet gekoeld bewaard te worden. Heel belangrijk omdat moeders in Afrika vaak niet de middelen hebben om de medicatie koel te vervoeren of bewaren.