Aidsfonds helpt Oekraïners met hiv met steun van Giro 555

De oorlog in Oekraïne is nog altijd gaande. Naast de hulp die we bieden met de steun van Aidsfonds-donateurs, zijn we ook gastdeelnemer van Giro 555 zodat we nog meer Oekraïners met hiv kunnen helpen. We geven een update van onze hulp in het afgelopen jaar.

9 februari 2024

Na twee jaar zorgt de oorlog in Oekraïne nog altijd voor veel leed. Miljoenen Oekraïners zijn op de vlucht geslagen, blootgesteld aan oorlogsgeweld en/of hebben dierbaren verloren. Stel je voor dat je dan ook nog leeft met hiv. Waar moet je naartoe voor je hiv-behandeling? Hoe kom je aan je levensreddende medicijnen? En waar moet je naartoe als je bang bent voor een hiv-infectie?

Medicatie, voedselpakketten en psychische hulp

Samen met onze lokale partners konden we ruim 35.000 mensen met hiv en kwetsbaar voor hiv bereiken met levensreddende medicatie en zorg. Dit deden we in negen Oekraïense regio’s in het midden, zuiden en oosten van het land, dichtbij de militaire grens, maar ook in omringende landen zoals Polen en Slowakije. In opvanghuizen voor lhbtiq+ en vrouwen met hiv zorgden we voor voedselpakketten, hygiënekits en psychosociale hulp op maat. Ook organiseerden we zelfhulpgroepen voor aanvullende psychische steun.

Hulp voor jongeren en tieners met hiv

Ruim 2.300 tieners met hiv ontvingen online psychische steun op maat. Ook zorgden we ervoor dat 1.000 jongeren in vier Oekraïense regio’s toegang kregen tot hiv-preventiekits, waaronder condooms en hiv-tests. In omringende landen Polen en Slowakije boden we ook hulp aan mensen kwetsbaar voor hiv, onder wie gevluchte sekswerkers. We hielpen hen met medische zorg, hiv-preventiekits, voedselpakketten en waar nodig ook een dak boven hun hoofd.

Uitdagingen

De geboden hulp is niet zonder uitdagingen. Vertragingen en blokkades aan de grensovergang bemoeilijken de toevoer van medicatie uit Nederland. Daarom focussen we op grotere en minder frequente transporten en zorgen we zoveel mogelijk voor lokale inkoop. Daarnaast kampt het land veel met uitval van elektriciteit en internet. Onze lokale psychologen wijken regelmatig uit naar het huis van vrienden of familieleden die een generator hebben. Zo kunnen de online consulten zoveel mogelijk doorgaan.

Giro 555-noodhulp loopt ten einde

De hulp die we kunnen bieden met de steun van Giro 555 gaat de laatste fase in. De laatste middelen zullen worden ingezet voor de lokale inkoop van medicijnen. Maar de oorlog is nog niet voorbij en Oekraïners met hiv en kwetsbaar voor hiv hebben nog steeds onze hulp nodig. Met de steun van onze trouwe donateurs zal Aidsfonds hen blijven steunen.

Benieuwd naar meer Giro555-resultaten? De volledige rapportage vind je op giro555.nl.

Help mee alle liefdes te beschermen

Niemand mag worden uitgesloten van hiv-voorlichting, -preventie en zorg. Met jouw hulp zorgen we dat iedereen daar toegang toe heeft. Help je mee?

 

ja, ik help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie