Aidsfonds roept wereldleiders op tot actie tijdens Pride in Amsterdam

Aidsfonds neemt ook dit jaar deel aan de Pride in Amsterdam om de wereldwijde aidscrisis onder de aandacht te brengen. In de Pride Walk en de Canal Parade roepen we de politiek nationaal en internationaal op verantwoordelijkheid te nemen en een einde te maken aan aids.

17 juli 2024

Het einde van hiv is geen fantasie, maar een politieke keuze. De kennis en medicijnen om gezond oud te worden met hiv zijn al meer dan 25 jaar beschikbaar. Toch hebben 9,2 miljoen mensen wereldwijd geen toegang tot deze levensreddende medicijnen. Dit is vaak het gevolg van discriminerende wetten, die in steeds meer landen worden ingevoerd. Deze wetten belemmeren de toegang tot zorg voor lhbt+-personen, met als gevolg dat er nog steeds mensen overlijden aan de gevolgen van aids.

In landen met zulke discriminerende wetten komt hiv vijf keer vaker voor onder homomannen dan in landen zonder deze wetten. Mensen zijn bang om zich te laten testen of hun medicijnen op te halen, uit angst dat hun seksuele voorkeur of genderidentiteit bekend wordt, met het risico op geweld, gevangenisstraf of zelfs de doodstraf.

Pride Walk

Op 20 juli loopt Aidsfonds mee in de Pride Walk, de jaarlijkse demonstratie voor lhbt+-rechten. Sluit jij je bij ons aan? Meld je dan hier aan

We lopen in een blok met COC, Hivos, Rutgers, Liliane Fonds, VSO, Oxfam Novib, Choice en Wemos. Samen roepen we de Nederlandse overheid op, om op te blijven komen voor lhbt+-rechten wereldwijd. Nederland is altijd een voorloper geweest in het bevorderen van lhbt+-rechten. Het is van cruciaal belang dat het nieuwe kabinet deze rol blijft vervullen. Op deze manier draagt Nederland bij aan een rechtvaardige en inclusieve wereld.

We verzamelen vanaf 11:30 uur op de Dam in Amsterdam.

 

Aidsactivisten op boot Canal Parade

De Aidsfonds-boot roept wereldleiders op een einde te maken aan aids en laat een toekomstbeeld zien waarin aan deze oproep gehoor is gegeven. Een toekomst waarin wereldleiders iedereen accepteren zoals ze zijn. In Rusland is voorlichting over homoseksualiteit weer toegestaan. Museveni biedt zijn excuses aan voor de anti-lhbtiq-wet die hij in 2023 in Oeganda invoerde en de Paus deelt in de toekomst gratis condooms uit en stapt af van het prediken van geheelonthouding als een van de belangrijkste manieren om de verspreiding van hiv tegen te gaan.

Help mee

Door discriminatie en uitsluiting verslechtert de toegang tot voorlichting en hiv-zorg voor lhbt+'ers. Met jouw donatie kan Aidsfonds alle liefdes blijven beschermen tegen hiv en aids. 

help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie