Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie
27 juli 2017

Aidsfonds – Soa Aids Nederland onderschrijft U=U

Mensen die leven met hiv en effectief behandeld worden, dragen het hiv-virus niet over bij seksueel contact. Dit staat in het consensus statement dat Aidsfonds – Soa Aids Nederland onderschrijft samen met honderden wetenschappers, medici en gezondheidsorganisaties. U=U staat voor Undetectable = Untransmittable. In het Nederlands: Niet detecteerbaar = Niet overdraagbaar.

Het is wetenschappelijk bewezen dat je hiv niet kunt overdragen als je succesvol wordt behandeld met de combinatietherapie en daardoor een ondetecteerbare ‘viral load’ (hoeveelheid hiv in je lichaam) hebt. Het risico op overdracht is bij effectieve behandeling namelijk verwaarloosbaar klein en in de praktijk niet relevant. Zelfs als je seks hebt zonder condoom.

Bij seks zonder condoom blijf je wel risico lopen op andere soa’s.

Het is essentieel dat deze boodschap wereldwijd door iedereen wordt gehoord. Deze kennis voorkomt stigma van mensen met hiv en is belangrijk om de verspreiding van hiv tegen te gaan. Aidsfonds – Soa Aids Nederland gaat deze boodschap in de komende tijd in al haar communicatie en voorlichting opnemen.

Tweede studie bewijst opnieuw dat effectieve hiv-behandeling overdracht voorkomt

Aan de PARTNER studie namen 1166 stellen deel waarbij een partner zonder hiv seks had met een partner met hiv wiens virus onderdrukt werd door hiv-remmers.

Twee-derde van de deelnemers was heteroseksueel en een derde van de groep bestond uit homomannen. Tijdens het onderzoek hielden de koppels bij hoe vaak ze met elkaar naar bed gingen zonder condoom. Bij de heteroseksuele koppels was dit 36.000 keer, bij homoseksuele stellen was dit 22.000 keer. Bij al deze 58.000 individuele keren seks werd hiv niet één keer doorgegeven. In de OPPOSITES ATTRACT studie werd hetzelfde onderzoek uitgevoerd met 344 homoseksuele koppels. Na 16.889 individuele keren anale seks zonder condoom tussen mannen zonder hiv en mannen met hiv wiens virus onderdrukt werd door hiv-remmers is hiv ook geen enkele keer overgedragen.

23 april 2018

Ook verpleegkundigen: “Vergoed hiv-preventiepil PrEP”

Het advies van de Gezondheidsraad, waarin het de overheid aanraadt om de pil die hiv voorkomt (PrEP) te verstrekken, krijgt nu ook de steun van de Verpleegkundig Consulenten Hiv. “We verzoeken minister Bruins met klem om PrEP zo spoedig mogelijk te vergoeden.” Lees meer

16 april 2018

Conchita Wurst gechanteerd vanwege hiv

De Oostenrijkse zangeres Conchita Wurst heeft bekend gemaakt al jaren met hiv te leven. Wurst maakte haar status maandag noodgedwongen bekend omdat ze door een ex-vriend werd gechanteerd vanwege haar hiv-status. Lees meer