Amsterdam Diner haalt recordbedrag van 1,3 miljoen op voor aidsbestrijding
Met de 31ste editie van het Amsterdam Diner is 1,3 miljoen euro opgehaald, en de donaties stromen nog binnen. De opbrengst gaat dit jaar naar hiv-bestrijding onder vrouwen en meisjes, zowel in Nederland als in het buitenland.
Tijdens het Amsterdam Diner genoten gisteren ruim 1100 genodigden van een spectaculaire avond. Met gasten uit binnen- en buitenland was dit de meest internationale editie ooit. Onder hen veel bekenden uit de kunst- en mediawereld, prominente politici en leden van het Koningshuis.
Amsterdam Dinner Award
UNAIDS-directeur Winnie Byanyima nam tijdens het diner de Amsterdam Dinner Award in ontvangst voor haar werk in de aidsbestrijding. De Oegandese droeg deze prijs op aan alle mensen met hiv en in het bijzonder haar broer Bernard, die stopte met zijn behandeling omdat hij de hatelijke opmerkingen en de reactie van de mensen op zijn hiv-infectie niet meer aankon. Hij stierf volgens Byanyima dan ook niet aan aids, maar aan het stigma.
De Amsterdam Dinner Award wordt sinds 2016 uitgereikt aan personen die zich actief inzetten in de strijd tegen aids.
Spectaculaire optredens
De avond was een aaneenschakeling van sensationele optredens. De presentatie van de avond was in handen van Aidsfonds-ambassadeur Loiza Lamers. Een van de hoogtepunten van de avond was toen 40 vrouwen met hiv, sommigen van hen in tranen, het podium betraden. Voor een aantal van hen was dit de eerste keer in hun leven dat ze er openlijk voor uitkwamen een hiv-infectie te hebben. Zij ontvingen een staande ovatie vanuit de zaal. Muzikale optredens waren er onder andere van Karsu en Douwe Bob. Het Ukraine Ballet gaf een wervelend optreden onder leiding van balletdanseres Igone de Jongh. De hoofdact van de avond werd verzorgd door Songfestival-winnares Loreen, die de hele zaal aan het dansen kreeg.
Opbrengst voor een aidsvrije wereld
Tijdens de avond konden de aanwezigen in de zaal een bod uitbrengen op verschillende veilingitems. Het werk Ziba, wat schoonheid betekent in het Farsi, van geprezen kunstfotograaf Bastiaan Woudt haalde een recordbedrag op van 22.000 euro. De kunstenaar maakte achteraf bekend dat zijn muze voor dit werk niemand minder dan Anna Nooshin is. De opbrengst van het Amsterdam Diner komt ten goede aan projecten waarin vrouwen wereldwijd geholpen worden om hiv te voorkomen en te behandelen. De aidsepidemie raakt vrouwen harder dan mannen. Jonge moeders met hiv die niet weten hoe zij hun ongeboren kind kunnen beschermen. Meisjes die te maken hebben met seksueel geweld. En vrouwen die genoodzaakt zijn sekswerk te doen in ruil voor voedsel. Het maakt vrouwen kwetsbaar voor hiv.
31 jaar Amsterdam Diner
Het Amsterdam Diner is geïnitieerd in 1992 toen de hiv-epidemie Nederland volop raakte. Sinds die tijd heeft het zich bewezen als één van de meest gewaardeerde en impactvolle diners van Nederland. In de loop der jaren kwamen miljoenen opgehaalde euro’s wereldwijd ten goede aan meer dan 50 projecten in diverse werelddelen, waardoor duizenden mensen levensreddende hiv-medicijnen hebben ontvangen. Het Amsterdam Diner wordt mogelijk gemaakt door donaties en de inzet van ruim 350 vrijwilligers.
Fotografie: Jorrit Lousberg / Light at Work