Jongerenplatform Curaçao stimuleert open gesprek over seksuele gezondheid
Op Curaçao werd deze week CurLoveCare gelanceerd: een nieuw jongerenplatform voor betrouwbare informatie en advies op maat over seksuele gezondheid, liefde en relaties. Voor het eerst in het Papiaments!

Seksuele gezondheid zou geen taboe mogen zijn. Toch hebben veel jongeren op Curaçao moeite met het vinden van eerlijke, toegankelijke informatie die ook nog eens aansluit bij hun taal en cultuur.
“Te vaak worden jongeren doorverwezen naar Nederlandse of Amerikaanse websites voor informatie. CurLoveCare is de eerste seksuele gezondheidswebsite, gemaakt door en voor jongeren, beschikbaar in het Papiamentu. Dat is een grote stap!” zegt Marhainska Sakoetoe van Salu pa Tur, een van de partners in de totstandkoming van platform.
Voor en door jongeren
CurLoveCare is gebouwd volgens dezelfde formule die voor het Nederlandse Sense-platform is gebruikt; niet alleen vóór jongeren, maar mét jongeren samen, zodat het resultaat volledig aansluit op hun belevingswereld en behoeftes.

“Ik vond het fantastisch om in het jongerencomité te zitten,” zegt Ezyah, een van de jongeren, over de ervaring. “We dragen bij aan alles, van onderwerpkeuzes, tot kleuren, layout, verhalen en foto’s.”
Stevlij, een andere deelnemer aan het panel, vertelt: “Ik leerde in de sessies ook over toestemming, bescherming, zelfrespect en het belang van open gesprekken.
“Het dwong me om na te denken over mijn eigen keuzes, relaties en hoe ik emotioneel en fysiek voor mezelf zorg. Deze ervaring heeft mij geholpen te groeien en ik hoop dat dit platform hetzelfde voor anderen kan doen.”
Advies via chat of telefoon
De website geeft niet alleen informatie seksualiteit, gezondheid en relaties, maar linkt jongeren ook aan advies via chat of telefoon, en aan zorg in het Centrum Seksuele Gezondheid op het eiland.
Hiv op Curaçao
Op Curaçao is het jaarlijkse aantal hiv-diagnoses sinds 2019 toegenomen. Meer dan de helft van de mensen kreeg de diagnose pas jaren na infectie en was al ernstig ziek.
Een groep mensen verdween uit zorg; stigma speelt hierbij een belangrijke rol. Ook daarom zijn positieve, open gesprekken over seksualiteit en gezondheid belangrijk.
Met de steun van onze donateurs konden we vergelijkbare jongerenplatforms eerder ook mogelijk maken in Zuid-Afrika, Kenia, Mozambique en Indonesië.
Want, zegt Thirza Stewart, die vanuit Aidsfonds aan CurLoveCare heeft gewerkt: “Praten over liefde, grenzen en seksualiteit moet normaal zijn. Want seksuele gezondheid is geen luxe. Het is een recht!”