In Nederland ontdekte 'nieuwe' hiv-variant geen reden tot bezorgdheid

Misschien heb je het nieuws voorbij zien komen: in Nederland is een variant van hiv ontdekt die sneller ziek maakt. Er is echter geen reden tot bezorgdheid. De variant is met bestaande medicatie uitstekend te behandelen.

4 februari 2022

De onderzoekers denken dat de zogenaamde VB-variant al in de jaren 90 is ontstaan, maar ook dat de kans klein is dat deze nog steeds rondgaat. De variant werd ontdekt bij 107 Nederlanders door oude bloedmonsters te onderzoeken.

De VB-variant is makkelijker overdraagbaar en bij infectie raakt je afweersysteem sneller beschadigd. Het goede nieuws: met de bestaande hiv-medicijnen is deze variant uitstekend te behandelen.

 

Snel testen en behandelen

De vondst van deze hiv-variant benadrukt vooral hoe belangrijk het is je regelmatig te laten testen als je risico loopt op hiv. Bij een positieve test is het zaak zo snel mogelijk met behandeling te beginnen. Dan wordt de schade die hiv aan je immuunsysteem aanricht beperkt en het virus snel de kop ingedrukt. Bovendien zorgt succesvolle behandeling ervoor dat je het virus niet kunt doorgeven aan anderen. 

Weten of een hiv-test voor jou aan te raden is? Dat check je op de Advies.Chat

 

Geen toegang tot zorg

Varianten als VB vormen met name een gevaar voor mensen die geen toegang hebben tot hiv-testen en medicatie. Wereldwijd zijn er 10 miljoen mensen met hiv niet de levensreddende zorg krijgen die ze nodig hebben. Vaak omdat ze worden uitgesloten om wie ze zijn, waar ze wonen of van wie ze houden. Als iedereen gelijke toegang heeft tot voorlichting, preventie en hiv-zorg, kunnen we de epidemie voorgoed stoppen.

 

Stop aids en red levens

Miljoenen mensen met hiv hebben geen toegang tot levensreddende medicatie. Jij kunt nu helpen met een donatie. Elk bedrag is welkom. Help je mee?

 

ja, ik help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie