Indrukwekkende verhalen in podcast over begin hiv-epidemie in Nederland

In de vijfdelige podcast En niemand bleef onaangeraakt vertellen schrijver Maurits de Bruijn en podcastmaker Randy Vermeulen de verhalen van mensen die de hiv-epidemie in Nederland in de jaren 90 van dichtbij meemaakten.

De meeste verhalen over de begindagen van de epidemie in de westerse wereld spelen zich af in de VS, zagen de makers. Daarom vonden ze het belangrijk om juist het Nederlandse perspectief te vertellen en die geschiedenis vast te leggen.

In En niemand bleef onaangeraakt komen intieme verhalen samen die de grote universele thema’s van het leven omvatten; liefde, vriendschap, ziekte en de dood.

Icoon

De rode draad in de podcast is het verhaal van Jan en Martin. Ze ontmoeten elkaar in 1992 in een Amsterdams café en al snel zijn ze verliefd. 

Als ze een half jaar samen zijn vertelt Martin dat hij aids heeft. Jan mag het aan niemand vertellen. Maar als Martin zichtbare symptomen begint te krijgen, besluit hij het rolmodel te worden dat hij zelf zo nodig had. Hij wordt door Erwin Olaf gefotografeerd voor een campagne voor veiligere seks, en daarmee een icoon in de queergeschiedenis.

Het verhaal achter dat onvergetelijke beeld, maar ook de verhalen van anderen wiens levens zijn getekend door hiv en aids, worden in de vijfdelige podcast verteld.

Een vrouw laat haar familie weten dat ze hiv heeft en krijgt te maken met afwijzing en onbegrip. Een man staat veel van zijn vrienden bij in hun sterfproces en verliest zichzelf. Een kind wordt door zijn tante gewaarschuwd: “Pas op, want jongens zoals jij worden ziek.”

Taboe en trauma

Inmiddels kun je door medicatie met hiv gezond leven en het virus zelfs niet meer overdragen. Toch galmen het taboe en trauma rondom hiv en aids nog altijd na. Vanuit hun eigen queer perspectief onderzoeken de podcastmakers daarom hoe de stigma’s rondom hiv en aids zich zo hardnekkig hebben kunnen nestelen in de harten en hoofden van de generaties queer mensen die opgroeiden in de schaduw van de aidscrisis.

En niemand bleef onaangeraakt (VPRO/NPO Radio 1) is vanaf woensdag 26 juni te beluisteren op alle podcastplatforms.


Iedereen heeft recht op goede zorg

Door uitsluiting en discriminerende wetten krijgen lhbtiq'ers in veel landen niet de zorg die ze nodig hebben. Wij vinden dat iedereen recht heeft op levensreddende zorg. Jij toch ook? Help mee met een donatie.

Doneer nu
Aidsfonds

Contact