Jongerenplatform seksuele gezondheid gelanceerd in Mozambique

In Mozambique werd op Valentijnsdag Vibrações gelanceerd: hét jongerenplatform voor seksuele gezondheid. Jongeren kunnen er terecht voor online voorlichting en hulp op afstand. Ons team achter het Nederlandse platform Sense adviseerde bij de ontwikkeling.

Alle vragen die jongeren hebben over seksualiteit, gezondheid en relaties, worden beantwoord op de nieuwe website. Wat kun je verwachten bij de eerste keer seks? Moet ik me laten testen op hiv? Wat als ik op jongens, meisjes, of allebei val?

Vibrações kent geen taboes, en vervult met z’n betrouwbare online informatie een belangrijke behoefte in Mozambique. Voorlichting op school is beperkt, naar de kliniek gaan kan niet zonder toestemming van een ouder, en veel diensten en informatie zijn niet op jongeren toegespitst. Allemaal grote drempels voor een seksueel gezond leven.

Voor en door jongeren

De website is ontwikkeld met en door Mozambikaanse jongeren, zodat hij helemaal past bij hun behoeftes. Het is de eerste stap in de uitrol van een jongerenmerk dat voorlichting, hulp op afstand en jeugdvriendelijke zorg in de kliniek aan elkaar koppelt. Zo weten jongeren beter de weg te vinden en worden de drempels verlaagd.

Op de Vibrações-website wordt bijvoorbeeld doorverwezen naar de hotline die jongeren kunnen bellen voor advies. Maar ook zorg in de kliniek wordt in de toekomst jeugdvriendelijker gemaakt en makkelijk vindbaar via de website.

Andere landen

Een vergelijkbaar model werd eerder al opgezet in Nederland onder het merk Sense. Het team daarachter gaf dan ook advies bij aan het Vibrações-team, net als eerder bij vergelijkbare platforms in Zuid-Afrika en Kenia. De ontwikkeling werd gedaan met dezelfde basisprincipes: jongeren staan centraal in het hele proces. Zij leveren input en feedback, zodat het platform aansluit op hun taal en belevingswereld. Want toegang tot goede voorlichting en gezondheidszorg is essentieel voor een gezonde generatie. 

Voorlichting voor iedereen

Samen met jou zorgen we dat goede hiv-voorlichting en preventiemiddelen sneller beschikbaar komen. Overal en voor iedereen.


Iedereen heeft recht op goede zorg

Door uitsluiting en discriminerende wetten krijgen lhbtiq'ers in veel landen niet de zorg die ze nodig hebben. Wij vinden dat iedereen recht heeft op levensreddende zorg. Jij toch ook? Help mee met een donatie.

Doneer nu
Aidsfonds

Contact