Nieuw project in Oeganda voor jonge moeders en hun kinderen

We starten met onze partners in Oeganda een nieuw project. Het doel: in de komende drie jaar duizenden jonge moeders en kinderen met hiv of kwetsbaar voor hiv vinden, testen en zo nodig behandelen. Zodat ze een gezonde toekomst tegemoet gaan.

28 augustus 2023

foto: het team dat aan de slag gaat met the Bloom project

In het nieuwe project, met de naam the Bloom project, gaat speciale aandacht naar tienermoeders onder de 18 jaar. In die leeftijd komt hiv-overdracht van moeder op kind vaker voor. “Als je zo jong bent, ben je fysiek, mentaal en financieel nog niet klaar om moeder te zijn. Tel daar hiv hebben bij op, en je hebt een enorme uitdaging te pakken,” zegt Kuraish Mubiru, één van de mensen die aan het project werkt.  

Co-creatie

Het project is opgezet in co-creatie mét jonge moeders. Want zij weten het beste wat nodig is. “Een veilige plek waar je van elkaar kunt leren en medicatie krijgt zonder dat je wordt gestigmatiseerd,” luidt de conclusie. Veel jonge meiden gaan uit angst voor stigma of door een uitzichtloze situatie niet naar de kliniek. Of ze houden hun hiv-behandeling niet goed vol, waardoor ze het virus onbedoeld kunnen overdragen aan hun baby. En als een moeder zelf niet gezond is, is het voor haar ook moeilijk om te zorgen dat haar kindje met hiv gezond blijft.

Steun

In het project worden betrokken mensen in de gemeenschap gemobiliseerd en opgeleid om de meiden te vinden, testen en te coachen. Dit jaar worden al 65 steungroepen opgezet, waar jonge moeders terecht kunnen met alles waar ze tegenaan lopen, ervaringen kunnen uitwisselen en advies kunnen vragen. Meiden die geen inkomen hebben, kunnen bovendien financiering krijgen om hun eigen bedrijfje te beginnen, zodat ze niet afhankelijk zijn van anderen en goed voor hun kind of kinderen kunnen zorgen.

Help mee

Aids is op te lossen. We kunnen de epidemie oplossen als we niemand uitsluiten van levensreddende hiv-zorg. Help je mee?

 

ja, ik help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie