Nieuw wetsvoorstel Oeganda perkt lhbtiq-rechten verder in
Het Oegandese parlement buigt zich over een wetsvoorstel dat de rechten van de lhbtiq+-gemeenschap verder inperkt. Als de wet wordt ingevoerd, heeft dat ook verstrekkende gevolgen voor de aidsbestrijding.
Gisteren is de hoorzitting van de parlementaire commissie Juridische Zaken over het voorstel begonnen.
Het Oegandese parlement stemde in 2013 al in met een vergelijkbare wet, waarin ‘promotie en medeplichtigheid’ van homoseksualiteit strafbaar werden gesteld. Als gevolg kreeg de lhbtiq+-gemeenschap in Oeganda te maken met een toename van willekeurige arrestaties, afpersing, werkloosheid en uithuisplaatsing. Klinieken werden gedwongen zorg aan hen in te perken. Enkele maanden later werd de wet echter nietig verklaard door het Oegandese Grondwettelijk Hof, omdat bij de instemming niet de juiste procedures waren gevolgd.
Gevangenisstraf
Nu ligt er een opnieuw een wetvoorstel dat grote gevolgen kan hebben voor de Oegandese lhbtiq+-gemeenschap en de aidsbestrijding. In de huidige Oegandese wet is homoseksualiteit al strafbaar met een levenslange gevangenisstraf. Als het parlement instemt met de nieuwe wet, wordt alleen al zeggen dat je lesbisch, homo, transgender, ‘of andere seksuele- of genderidentiteiten die niet voldoen aan de binaire categorieën man en vrouw’ strafbaar met tot 10 jaar gevangenisstraf.
Geen voorlichting of zorg
Ook ‘de promotie en het faciliteren’ van homoseksualiteit worden illegaal. In de praktijk betekent dat dat seksuele voorlichting, maar ook bijvoorbeeld condoomverstrekking aan lhbtiq+-ers kan leiden tot gevangenisstraf en het opheffen van de betreffende hulporganisatie.
Bovendien werpt de wet een extra nieuwe drempel op voor lhbtiq+-ers om aan te kloppen bij een kliniek voor een hiv-test of behandeling, omdat ze nog meer risico lopen gearresteerd of mishandeld te worden.
Stemming
Over de wet moet nog gestemd worden, maar veel parlementsleden hebben al hun steun uitgesproken. Het wetsvoorstel is afkomstig van de oppositiepartij, maar ook de regeringspartij van president Museveni heeft een geschiedenis van anti-lhbtiq+-sentiment. Museveni noemde homo’s eerder ‘walgelijk’: “Zij die homorechten steunen hebben geen respect voor de Afrikaanse normen en waarden.”
De enige succesvolle aidsbestrijding is er één die niemand uitsluit. Aidsfonds blijft zich daarom inzetten om voorlichting, preventie en hiv-zorg toegankelijk te maken voor iedereen.