Onderzoekers uit verschillende vakgebieden aan de slag voor hiv-genezing voor iedereen

Onderzoek naar hiv-genezing is doorgaans gericht op het rijke deel van de wereld. Aidsfonds wil genezing beschikbaar maken voor iederéén. Daarom richt het nieuwe SPIRAL-onderzoek zich ook op genezing voor mensen uit Afrika. Met extra aandacht voor vrouwen, omdat zij wereldwijd het vaakst getroffen worden.

12 oktober 2023

Het SPIRAL-onderzoek maken we samen met NWO mogelijk. Het project is een unieke samenwerking tussen onderzoekers uit Nederland, Zuid-Afrika, Zambia en Oeganda, met verschillende expertises. Bijvoorbeeld biomedische onderzoekers, sociale wetenschappers en gezondheidseconomen. Dat levert nieuwe inzichten en frisse perspectieven op.

Onderzoekers en mensen met hiv kwamen eerder samen in een meerdaagse brainstorm, waarvan de uitkomsten de basis vormden dit project. Nu is het onderzoeksvoorstel goedgekeurd en kan het team aan de slag.

 

Gecombineerde aanpak

Experts verwachten dat een uiteindelijke hiv-genezingstherapie zal bestaan uit een gecombineerde aanpak. Zo gaan de onderzoekers onder meer aan de slag met het koppelen van immuuntherapie (het afweersysteem versterken, zodat deze het hiv-virus herkent en vernietigt) en gentherapie (het aanpassen van genen om ze immuun te maken voor hiv).

Lokale situatie als uitgangspunt

Genezing moet passen in elke lokale situatie en niet afhankelijk zijn van dure, hightech ziekenhuisbehandelingen. Bovendien moet de genezing toepasbaar zijn op alle hiv-varianten, juist ook de varianten die we in Afrika zien. Daarom is de samenwerking tussen Nederlandse en Afrikaanse onderzoekers zo ontzettend belangrijk.

 

Beurs voor jonge Afrikaanse hiv-onderzoekers

In het ‘Young Investigator Program’ krijgen jonge Afrikaanse hiv-onderzoekers een beurs om onderzoek te doen bij het SPIRAL programma in Nederland. Zo wordt het Nederlandse onderzoeksteam versterkt met een slimme onderzoeker met een Afrikaans perspectief. En de Afrikaanse onderzoekers bouwen een internationaal netwerk op en nemen kennis mee terug naar het Afrikaanse laboratorium. Jij kunt daaraan bijdragen met een donatie →

 

Steun het SPIRAL onderzoek

Met jouw donatie kunnen we jonge Afrikaanse hiv-onderzoekers betrekken bij het SPIRAL onderzoek. In de komende vijf jaar willen we 15 onderzoekers een aantal maanden naar Nederland halen. Per onderzoeker kost een beurs 10.000 euro. Dankzij een gulle donatie hebben we al 50.000 euro ontvangen, maar er is nog steeds 100.000 euro nodig. Daarom is elke bijdrage, groot of klein, ontzettend hard welkom. Doneer vandaag nog en maak de genezing van hiv voor iedereen mogelijk.

Maak genezing mogelijk

Met jouw steun werken betrokken onderzoekers zoals Anne Wensing elke dag aan het ultieme doel: een wereld zonder hiv. Help je mee met een donatie?

doneer

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie