PrEP kan einde maken aan hiv-epidemie onder homo's in Nederland

Hiv-preventiepil PrEP kan op termijn een einde maken aan de hiv-epidemie onder mannen die seks hebben met mannen. Dat is de conclusie van een modelleringsonderzoek van Nederlandse onderzoekers, gepubliceerd deze week in het wetenschappelijke tijdschrift AIDS.

5 november 2018

PrEP

PrEP beschermt tegen een hiv-infectie. Het is een pil die dagelijks wordt ingenomen door een persoon die nog niet is geïnfecteerd en risico loopt op hiv. Elk jaar vinden in Nederland ongeveer 800 nieuwe hiv-infecties plaats, het merendeel onder mannen die seks hebben met mannen. In de meeste gevallen gebeurt dit voordat mensen zelf weten dat ze hiv hebben.

Basisverzekering

Zorgverzekeraars dekken nog niet de kosten (€ 50 per maand) voor PrEP, hoewel gebruik van PrEP wel de kosten voorkomt van een levenslange behandeling van hiv. Minister Bruins van volksgezondheid heeft bekendgemaakt dat hij de komende vijf jaar PrEP wil verstrekken aan mannen die seks hebben met mannen. Na een evaluatie van die periode wordt een besluit genomen of PrEP wordt opgenomen in het basisverzekering.

Wiskundig model

Het nieuwe onderzoek laat zien dat het nodig is dat 82% van de mannen die seks hebben met mannen en die het hoogste risico op hiv hebben, PrEP gebruiken voor gemiddeld vijf jaar. Dan kan verwacht worden dat het aantal nieuwe hiv-infecties daalt met 50% binnen 15 jaar en geen enkele hiv-infectie meer voorkomt binnen 40 jaar. De onderzoekers schatten in dat op dit moment maar 10 % van deze groep PrEP gebruikt. De uitkomst van dit onderzoek is gebaseerd op een wiskundig model dat toekomstige aantallen van nieuwe hiv-infecties kan voorspellen. 

Wacht niet langer

“We wisten al dat inzet van PrEP kosten effectief is, maar deze nieuwe studie laat zien dat PrEP ons kan helpen om van Nederland het eerste land te maken met nul nieuwe hiv-infecties. Belangrijke voorwaarde is wel dat PrEP breed wordt gebruikt door degenen die het hoogste risico lopen op hiv. Dat is in Nederland nog niet het geval. Het onderzoek laat zien dat we vaart moeten maken. Er is geen enkele reden om nog langer te wachten om PrEP breed beschikbaar te stellen voor iedereen die risico loopt op hiv”, reageert Louise van Deth, directeur Aidsfonds-Soa Aids Nederland.

Financiering 

Het onderzoek werd financieel mogelijk gemaakt door Aidsfonds en werd uitgevoerd door het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde van het UMC Utrecht.

Er is al veel bereikt op wetenschappelijk gebied. Maar er bestaat nog geen geneesmiddel. Onderzoekers zijn overtuigd dat het gaat lukken om hiv te genezen. Hiervoor hebben we jouw steun nodig!

help mee 

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie