PrEP ook in Duitsland vergoed

In Duitsland wordt de hiv-preventiepil PrEP vanaf deze maand vergoed voor mensen met een hoog risico op hiv. De Duitse Aidshilfe (DAH) verwacht hiermee in de komende jaren vele hiv-infecties te voorkomen.

4 september 2019

Duitsland is niet het eerste Europese land dat PrEP vergoed. Noorwegen, Schotland, België en Frankrijk gingen het land voor. In Nederland loopt nu een tijdelijke regeling waarbij PrEP via GGD-en wordt verstrekt aan een beperkte groep.

 

Over PrEP

PrEP is een pil waarmee je kunt voorkomen dat je hiv oploopt. Het is een veilig én effectief medicijn. Dat is wetenschappelijk bewezen. Om te zorgen dat PrEP veilig blijft, is het belangrijk om het medicijn alleen onder medische begeleiding te slikken.

 

PrEP-verstrekking bij GGD

Na jarenlange lobby stelde minister Bruins van Volksgezondheid de middelen beschikbaar om PrEP via GGD-en aan te bieden. Dit gaat echter om een tijdelijke regeling van 5 jaar, voor 6500 mannen met een hoog risico op hiv. We verwachten dat deze regeling niet zal voldoen aan de vraag. Daarom blijven we ons inzetten om PrEP breed en laagdrempelig beschikbaar te maken.

Wil je weten of PrEP iets voor jou is? Je leest er meer over op mantotman.nl. Een overzicht van de status van de PrEP-regeling per GGD vind je via PrEPnu.

Jaarlijks komen er in Nederland zo'n 750 nieuwe hiv-infecties bij. We willen het aantal nieuwe hiv-infecties naar nul brengen. Daar is jouw hulp bij nodig.

help mee

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie