PrEP-zorg kan snel starten bij GGD

De Tweede Kamer wil niet tot de zomer wachten met het leveren van PrEP-zorg. De Kamer nam hierover een motie aan van D66 en GroenLinks. 

5 maart 2019

Eerder trokken Aidsfonds, samen met COC Nederland, PrEPnu, de Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren en de Hiv Vereniging al aan de bel en riepen op tot een noodregeling voor eerder starten van de begeleiding bij het slikken van de hiv-preventiepil PrEP. Daar wordt nu gehoor aan gegeven.

PrEP-zorg bij GGD

De motie van Pia Dijkstra (D66) en Corinne Ellemeet (GroenLinks) roept de regering op om te zorgen dat er geld beschikbaar komt, zodat huidige PrEP-gebruikers naar de GGD kunnen voor zorg en begeleiding. Het gaat niet over het verstrekken van de PrEP-pillen zelf. Deze worden pas vanaf de zomer grotendeels vergoed, maakte minister Bruins eerder deze maand bekend.

 

Mark Vermeulen, directeur Aidsfonds-Soa Aids Nederland : “Mensen willen zich terecht beschermen tegen hiv. Maar niet iedereen die nu PrEP gebruikt heeft toegang tot medische begeleiding die essentieel is. Bovendien staan mensen die PrEP willen gebruiken op wachtlijsten bij de GGD. Zij die dan zelf maar beginnen met het slikken van PrEP, en dat zonder de juiste begeleiding en zorg doen, lopen het risico toch hiv op te lopen. Ook mensen op de GGD-wachtlijsten lopen dat risico. Dat is schrijnend. Het is hoogst dringend dat de GGD'en nu kunnen starten met de PrEP-zorg en daar de middelen voor krijgen van de minister.”

 

VVD, D66, GroenLinks, SP, PvdA, PvdD, 50PLUS, DENK en FvD stemden vóór de motie. Daarmee was er een ruime meerderheid voor het voorstel. Tegen de motie stemden PVV, CDA, ChristenUnie en SGP.

 

Opbouw starten

De uitspraak van de Kamer is belangrijk, omdat de opbouw van de begeleiding en de zorg die bij PrEP noodzakelijk is, nu onmiddellijk kan starten. Mensen die PrEP gebruiken moeten o.a. getest worden op hiv, nierfunctie, regelmatig een soa-test doen en gemonitord worden.

Mensen kunnen terecht bij de huisarts voor PrEP-zorg. Steeds meer huisartsen leveren PrEP-zorg, maar niet alle huisartsen kunnen of willen dit leveren. Steeds meer GGD'en hebben een PrEP-spreekuur, maar velen hebben niet voldoende capaciteit om iedereen te helpen. De middelen van de minister maken het GGD'en mogelijk voldoende capaciteit op te bouwen, want die is niet gelijk morgen overal beschikbaar. 

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie