Succesvol onderzoek nieuwe testmethode Zuid-Afrika

Ondanks dat veel mensen in Zuid-Afrika toegang hebben tot hiv-zorg, verloopt de behandeling niet altijd succesvol. Aidsfonds kon dankzij Amsterdam Dinner Foundation een onderzoek naar dit probleem financieren. Wetenschappers uit Nederland en Zuid-Afrika sloegen de handen ineen en kwamen met een nieuwe aanpak.

Van de 7,7 miljoen mensen met hiv in Zuid-Afrika krijgen 5,5 miljoen mensen hiv-remmers. Behandeling kan het virus onderdrukken, waardoor je gezond oud kunt worden en het virus niet meer kunt overdragen. Mede dankzij de geweldige hulpverleners die volwassenen en kinderen begeleiden bij de behandeling.  

Het komt echter wel eens voor dat hulpverleners zien dat het virus niet goed wordt onderdrukt, of de hoeveelheid virus in het bloed toch stijgt. Dat kan komen doordat de medicatie niet consequent is gebruikt, of omdat het virus bestand (resistent) is tegen deze specifieke hiv-medicatie. Om de behandeling alsnog succesvol te maken moeten hulpverleners precies weten wat er aan de hand is. Arts-viroloog dr. Anne Wensing van UMC Utrecht onderzocht samen met collega’s van het Radboudumc, de Universiteit Utrecht en wetenschappers uit Zuid-Afrika een methodiek om dit te testen en aan te pakken. 

Resistentie zeldzaam in westerse landen 

In de westerse wereld wordt het virus doorgaans goed onderdrukt door de goede hiv-monitoring en zorg. Maar ondanks dat hulpverleners in Afrika er alles aan doen om volwassenen en kinderen met hiv vroegtijdig op te sporen en te behandelen, is de behandeling niet altijd succesvol. Bijvoorbeeld omdat mensen hun medicijnen niet dagelijks krijgen of nemen doordat ze afgelegen wonen, uit beeld raken van hulpverleners of bang zijn voor discriminatie. Het kan ook zijn dat mensen wel medicatie nemen maar te lang geen medicijnen hebben gehad waardoor het virus resistent geworden is en de pillen niet meer werken. Om te onderzoeken of dat het geval is, was een zeer kostbare resistentietest tot nu toe de enige oplossing. Met een nieuw onderzoek werd gezocht naar een goedkopere en makkelijkere manier. 

Nieuwe aanpak

In het onderzoek werd een nieuwe aanpak getest waarbij de kliniek bij elk bezoek eerst een eenvoudige bloedtest doet om te kijken of het virus goed onderdrukt is. Als het aantal virusdeeltjes in het bloed te hoog is, volgt een medicijntest. Die kan uitwijzen of de medicijnen consequent genomen zijn of dat er een intensievere begeleiding nodig is. Pas als de hulpverlener uit de test ziet dat de medicijnen wel goed ingenomen zijn, is een resistentietest nodig. Bij resistentie is overstappen naar andere hiv-medicatie de oplossing om het virus onder controle te krijgen.     

Vooraanstaande prijs voor dr. Anne Wensing

In het onderzoek werd aangetoond dat deze aanpak effectief is en ingevoerd kan worden. Uiterst belangrijk voor mensen met hiv én voor hulpverleners die hun handen al vol hebben. Dr. Anne Wensing ontving onlangs een prijs voor dit wetenschappelijke onderzoek, de zogenaamde ZonMW Parel uit handen van ZonMW-directeur Véronique Timmerhuis.  

Het project werd mede mogelijk gemaakt met steun vanuit de organisatie achter het Amsterdam Diner: Er de Amsterdam Dinner Foundation, dat sinds 1992 elk jaar een liefdadigheidsdiner organiseert en daarmee geld inzamelt voor de aidsbestrijding. In de laatste 8 edities werd maar liefst 4 miljoen euro opgehaald. 


Iedereen heeft recht op goede zorg

Door uitsluiting en discriminerende wetten krijgen lhbtiq'ers in veel landen niet de zorg die ze nodig hebben. Wij vinden dat iedereen recht heeft op levensreddende zorg. Jij toch ook? Help mee met een donatie.

Doneer nu
Aidsfonds

Contact