Tweede persoon genezen van hiv doet zijn verhaal

Ruim tien jaar lang was er maar één persoon op de wereld genezen van hiv. Daar kwam in maart 2019 verandering in. Het was groot nieuws, voor het eerst waren er meerdere mensen genezen van hiv. Nu, een jaar later, deelt één van hen voor het eerst zijn verhaal in de New York Times.

10 maart 2020

London Patient

De Britse man, ook wel de London Patient genoemd, vertelt het Amerikaanse blad dat hij worstelde met het bekendmaken van zijn genezing. Dit had te maken met de vele media-aandacht die erbij zou komen kijken. Maar spijt heeft Adam Castillejo, die zichzelf liever LP (London Patient) noemt zeker niet. Hij realiseerde zich dat zijn verhaal veel hoop kan bieden voor anderen. “Dit is een buitengewone positie om je in te bevinden, een erg unieke en nederige positie,” zei hij. “Ik wil een ambassadeur zijn voor hoop.”

 

Nederlands onderzoek

Al sinds het begin van de aidsepidemie speelt Nederland een belangrijke rol in hiv-onderzoek. Het was dan ook de Utrechtse onderzoekster Anne Wensing die het nieuws van deze genezing vorig jaar bekend maakte. Wensing doet al jaren met steun van Aidsfonds hiv-onderzoek. Het nieuws rondom hiv-genezing is veelbelovend, maar volgens Wensing betekent dat niet dat genezing voor iedereen mogelijk is. “Bij beide mannen was het virus door medicijngebruik onder controle, maar ze hadden ook nog bloedkanker, een levensbedreigende ziekte. Alleen chemo was niet genoeg, ze hadden ook een stamceltransplantatie nodig. Dat is een heel gevaarlijke ingreep, zeker bij hiv-patiënten. De helft van de mensen die zo’n behandeling krijgen, komt te overlijden,” zegt Wensing in het AD.

Positief vooruitzicht

Marein de Jong, onderzoekster en wetenschappelijk adviseur bij Aidsfonds ziet de positieve aspecten van LP’s openbaring. “Het is geweldig dat er naast Timothy Brown (de eerste man ter wereld die genas van hiv), nu een tweede persoon is die zijn ervaringen wil delen over de weg die hij begaan heeft bij het genezen van hiv en kanker, zowel de mooie en de zware kanten ervan”

 

Timothy Brown was de eerste persoon die genas van hiv in 2004.

Hiv Genezingsfonds

De ultieme droom is dat er nog veel meer mensen zullen genezen van hiv. Aidsfonds wil met het Hiv Genezingsfonds de komende vijf jaren 10 miljoen extra beschikbaar maken voor hiv-genezing.

Wij steunen veelbelovende onderzoeken, om een doorbraak in de zoektocht naar een geneesmiddel te forceren.

Help je mee?

 

doneer nu

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie