Waarom de bezuinigingen van het nieuwe kabinet mensenlevens in gevaar brengen
We maken ons grote zorgen over de voorgenomen bezuinigingen van het nieuwe kabinet op ontwikkelingssamenwerking. Jarenlang heeft Nederland een voortrekkersrol gespeeld in de wereldwijde strijd tegen aids. Zonder onze steun zal het aantal infecties weer toenemen en zullen weer mensen overlijden aan aids.
Strijd tegen hiv en aids
Sinds het begin van de aidsepidemie in de jaren tachtig, heeft Nederland altijd een voortrekkersrol gespeeld in de strijd tegen hiv en aids. En met succes. Wereldwijd is het aantal hiv-infecties sinds 2010 gedaald met 38 procent. Ook het aantal mensen dat is overleden aan de gevolgen van aids is drastisch teruggedrongen, met maar liefst 51 procent. Nog steeds krijgen honderdduizenden mensen en kinderen in ontwikkelingslanden levensreddende hiv-medicatie dankzij Nederlandse steun. Daarnaast is Nederland ook een belangrijke steunpilaar voor mensenrechtenorganisaties. Denk aan zeer gedreven lhbtiq+-activisten die met gevaar voor eigen leven strijden voor gelijke rechten voor hun community. Dit zijn groepen die vaak worden uitgesloten van levensreddende hiv-zorg. Zonder onze steun staan zij er straks alleen voor.
Seksuele gezondheid van alle Nederlanders ook in gevaar
Het kabinet heeft ook grote bezuinigingen aangekondigd die ervoor zorgen dat de seksuele gezondheid van alle Nederlanders, en met name de kwetsbare groepen, in gevaar komt. Dat is schrijnend, omdat de seksuele gezondheid in Nederland al jaren ernstig onder druk staat. Met als resultaat: afnemend condoomgebruik en een groeiend aantal soa’s. Het nieuwe kabinet heeft ook aangekondigd dat seksuele vorming in het onderwijs neutraal, bewezen effectief en passend bij de leeftijd moet zijn. Het is nog onduidelijk wat ‘neutraal’ in deze context betekent. Soa Aids Nederland zet zich al jaren met verschillende partners in voor wetenschappelijk onderbouwd lesmateriaal, passend bij de leeftijd en behoefte van jongeren. Dit is van essentieel belang om onbedoelde tienerzwangerschappen, soa’s en grensoverschrijdend gedrag te voorkomen.
Een kabinet dat waarde hecht aan een gezonde, stabiele en democratische wereld kan niet bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking en moet blijven investeren in seksuele gezondheid, nationaal en internationaal. In staat zijn om je eigen keuzes te maken in het beleven van je seksualiteit, de relaties die je aangaat en je seksuele gezondheid is een fundamenteel mensenrecht. Wat zich buiten onze landsgrenzen afspeelt heeft direct invloed op wat er in Nederland gebeurt. We blijven hoopvol en strijden voor een wereld waar niemand meer sterft aan aids en waar mensen seksueel gezond zijn. Uit liefde voor alle liefdes.
Mark Vermeulen, directeur Aidsfonds-Soa Aids Nederland
Wat kan ik doen?
De begroting is nog geen uitgemaakte zaak: het hoofdlijnenakkoord wordt door een nieuwe minister uitgewerkt tot een regeerakkoord. Samen met andere Nederlandse maatschappelijke organisaties is er een petitie opgezet om het tij te keren. Help jij mee aan een betere wereld? Teken de petitie en spreek je uit.