Wat betekenen bezuinigingen op ontwikkelingshulp voor de aidsbestrijding?

Minister Klever voor Ontwikkelingshulp heeft grote bezuinigingen aangekondigd op de samenwerking met maatschappelijke organisaties. Wat betekent dit voor de aidsbestrijding?

Bereket Godifay, directeur van ZOA Jemen in de Tweede Kamer bij de actie van branchevereniging Partos

Aidsfonds heeft door de jaren heen honderdduizenden mensen bereikt met betrouwbare voorlichting, hiv-tests en levensreddende zorg. Dat is mogelijk dankzij de steun van onze betrokken donateurs én financiering van onder andere de Nederlandse overheid.

Vorige week stuurde minister Klever voor Ontwikkelingshulp een brief naar de kamer waarin ze een bezuiniging van een miljard euro aankondigde op de samenwerking met maatschappelijke organisaties.

In de brief noemt ze een aantal onderwerpen die prioriteit blijven, waaronder de bestrijding van hiv en aids. We zijn blij met dat besluit en zien dit als een belangrijke stap om verdere verspreiding van hiv te voorkomen en levens te redden.

Grote zorgen

Toch maken wij ons grote zorgen over deze bezuinigingen. Want die kunnen desastreuze gevolgen hebben voor de impact die wij samen met andere maatschappelijke organisaties hebben.

Hiv en aids aanpakken is van cruciaal belang, maar om dat effectief te doen is een sterk maatschappelijk middenveld nodig dat zich inzet voor mensenrechten, het tegengaan van discriminatie, en het verminderen van armoede. 

Jouw steun blijft nodig

Wij en andere maatschappelijke organisaties weten nog niet precies wat ons te wachten staat. En of en in welke mate wij activiteiten zullen moeten afbouwen.

Wel staat vast dat de steun van donateurs zoals jij nu ontzettend hard nodig blijft om de epidemie tegen te gaan en uiteindelijk voorgoed te stoppen.

Koos de Bruijn van Partos overhandigt de oproep aan Aukje de Vries van de VVD.

Oproep aan het kabinet

Branchevereniging Partos voerde in de Tweede Kamer actie namens Aidsfonds en andere maatschappelijke organisaties. Met hen roepen we het kabinet op om de bezuinigingen op het maatschappelijk middenveld te heroverwegen en in gesprek te blijven met maatschappelijke organisaties.

Alleen door samenwerking kunnen we de hiv-epidemie duurzaam bestrijden en werken aan een inclusieve wereld, waar iedereen zich kan beschermen tegen hiv en niemand sterft aan aids.


Iedereen heeft recht op goede zorg

Door uitsluiting en discriminerende wetten krijgen lhbtiq'ers in veel landen niet de zorg die ze nodig hebben. Wij vinden dat iedereen recht heeft op levensreddende zorg. Jij toch ook? Help mee met een donatie.

Doneer nu
Aidsfonds

Contact