CD4-cellen

Hoe meer hiv er in het bloed zit, hoe sneller de afweer aftakelt. De afweer wordt uitgedrukt in het aantal CD4-cellen per kubieke millimeter bloed. CD4-cellen spelen een belangrijke rol in het menselijke afweersysteem. Bij mensen zonder hiv kan de CD4-waarde variƫren van 450 tot 1.600.

Wanneer iemand de diagnose hiv krijgt is het belangrijk dat er zo snel mogelijk wordt gestart met de behandeling. Het is belangrijk dat de afweer geen grote schade heeft opgelopen. Een ernstig beschadigde afweer is namelijk moeilijk om weer op peil te krijgen. Er bestaat dan in de toekomst ook meer kans op hart- en vaatziekten, ernstige nier- en leverschade en bepaalde vormen van kanker.

CD4-waarde onder de 350

Als de CD4-waarde tot onder de 350 is gezakt is behandeling echt nodig om hiv-gerelateerde ziekte te voorkomen. Mensen die al ziekteverschijnselen hebben, krijgen ook medicatie om infecties te bestrijden. De behandeling is erop gericht om de afweer zo snel mogelijk op peil te krijgen.

Een kleine toename van de CD4-waarde, kan al een groot effect hebben op de gezondheid.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie