Combinatietherapie

Sinds 1995 bestaat de behandeling van een hiv-infectie uit een combinatie van drie hiv-remmers (triple-therapie of combinatietherapie). 

In de meeste gevallen weet deze therapie de vermenigvuldiging van het virus te onderdrukken en een ziekteproces uit te stellen. De combinatietherapie is door de jaren heen enorm verbeterd. Er zijn meer middelen en bovendien is het aantal pillen dat iemand met hiv moet slikken enorm afgenomen, net als de bijwerkingen.

Medicijnen kunnen bijwerkingen hebben zijn en het risico bestaat dat hiv resistent wordt tegen bepaalde hiv-remmers. Om dit laatste te voorkomen is het van groot belang dat iemand zijn/haar medicijnen precies volgens de voorschriften inneemt. Omdat resistentievorming de zwakke plek van de combinatietherapie is, is een extreem hoge mate van therapietrouw noodzakelijk.

De combinatietherapie is een therapie voor het leven. Je kunt er niet mee stoppen.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie